середа, 03 травня 2006 14:13

Найдешевші меблі роблять у "тридцятці"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Столяри-ув’язнені колонії №30 закінчують роботу в збиральному цеху
Столяри-ув’язнені колонії №30 закінчують роботу в збиральному цеху

Біля центру Львова на вулиці Шевченка відбувають покарання особливо небезпечні засуджені, які скоїли два чи більше злочинів. Усього в Личаківській виправній колонії N30, яку ще називають "тридцяткою", 1370 в"язнів. Тисяча з них навчається в тутешній вечірній школі та профучилищі — на робітничих спеціальностях. І лише 360 працюють на виробництві.

— Раніше були держзамовлення на продукцію, а зараз самі собі даємо раду, — зустрів нас біля управління "тридцятки" заступник начальника з соціально-виховної роботи 33-річний майор Орест Ходачок. — Держзамовлення, звісно, і далі надходять, але мало. Замовляють переважно шкільні меблі — парти, стільці, шафи, дошки.

На пропускному пункті залишаємо документи та мобільні телефони. Отримуємо по перепустці. За спиною зачинилися металеві двері. До складального цеху N4 проходимо 100 метрів поміж виробничими будівлями. По дорозі майор розповідає, що крім меблів тут роблять шахи, шашки, бруківку, тротуарну плитку, фундаментні плити.

У цеху пахне деревом та мастилами. Під стінами складені готові дерев"яні каркаси для стільців та столів. Біля верстатів пораються десятеро ув"язнених. Цех мало нагадує в"язницю. Чоловіки вбрані у спортивні куртки. Щоправда, з нашивками номерів на грудях.

Прихід "гостей" їх розвеселив, та до нас не підходять. Майор запитав працівників, чи вони не проти сфотографуватися. Засуджені закивали головами. Цікавимося, як працюється. У відповідь знизують плечима. Потім хором починають говорити: час у цеху біжить швидше. На запитання, як зарплата, кажуть запитати "начальника".

Він прихожу тут купляв

— На руки гроші в"язням не дають, усі надходять на особовий рахунок. Хто на ставці, мають мінімальний заробіток, не менше 350 гривень, хто на замовленнях, залежно від виробітку, — пояснює Ходачок. — На зароблені гроші можна зробити покупки в магазинах колонії. Переважно цигарки, чай, конверти.

Готові меблі, зроблені руками в"язнів, ми побачили за межами колонії, у спеціалізованому магазині. Диван-ліжко коштувало 740 грн, кутовий диван на кухню — 485 грн, стіл — 246 грн. До магазину якраз зайшов покупець, 37-річний Володимир Чепис. Хотів замовити куточок на кухню.

— На базарі він щонайменше 800 гривень коштує, а тут, кажуть, сотню можна зекономити, — розповідає Володимир. — Мені знайомий порадив, він прихожу тут купляв.

У колонії можна замовити меблі й за власними ескізами.

— Наш плановий відділ розрахує, скільки це буде коштувати, якщо з власного матеріалу, візьмемо тільки за роботу, — додає Ходачок. — Найходовіший товар — столи та стільці, але наші хлопці можуть усе зробити.





У тюрмах вишивають і малюють картини


У Львові в управлінні департаменту з виконання покарань відкрилася виставка-конкурс художніх робіт в"язнів. З колоній привезли вишивки, картини, макети дерев"яних церков, шкатулки, підсвічники.

Найкращими визнані роботи з Личаківської виправної колонії N30. Працівники департаменту особливо відзначили дерев"яну церкву з дзвіницями 31-річного Олександра Леонова, засудженого до восьми років за шахрайство.


Частіше працюють із металом

У Львівській області сім виправних установ. Дві — у Львові,

дві — у Миколаївському районі, по одній у Дрогобичі, Самборі та Сокалі. У виправних закладах перебуває 7 тис. 90 засуджених. 69 засуджено до довічного ув"язнення.

У кожній колонії своє підприємство. Шість із семи колоній спеціалізуються на  металообробці. Наприклад, у Львівській виправній колонії N48 працює кузня, де засуджені виготовляють ковані поручні, підставки під квіти, ґратки на вікна, сітку для парканів, металеві кіоски. У Сокальській роблять борони, сапки, граблі, у Держівській — ворота та огорожі.

Зараз ви читаєте новину «Найдешевші меблі роблять у "тридцятці"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути