Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2009 18:11

Надія Ваш тримає біля порога вили й сокиру

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Сергій Басараб біля свого будинку в селі Ракошино Мукачівського району Закарпатської області. ”Приватбанк” виставив його на продаж
Сергій Басараб біля свого будинку в селі Ракошино Мукачівського району Закарпатської області. ”Приватбанк” виставив його на продаж

Через брак грошей люди не можуть погасити банківські кредити. Майно, під заставу якого їм видали кошти, фінансові установи продають. На інтернет-сайтах провідних банків багато оголошень про продаж нерухомості у Закарпатській області.

У селі Ракошино Мукачівського району Закарпаття продається 15 заставних будинків. Вісім сімей боргують "Приватбанку", чотири — кредитним спілкам, решта — іншим банкам.

На стіні фойє сільської ради Ракошиного висить список заставних будинків.

— "Приватбанк" пропонує ці ж помешкання викуповувати місцевим, — каже сільський голова Дезидерій Когутич.

Нерухомість можна придбати у кредит — до 20 років. Відсоткова ставка — 30% річних у гривнях.

До багатьох місцевих господарів по кілька разів приходили покупці, але викупили досі тільки один будинок.

55-річний Олександр та 53-річна Надія Ваші живуть у двоповерховому будинку на чотири кімнати на вул. Бейли у Ракошино. 2000 року подружжя взяло у "Приватбанку" 75 тис. грн позики на власний бізнес. Пізніше банк запропонував сім"ї споживчий кредит — 10 тис. грн.

— Я вже на грані сумасшедства, — зітхає Надія Ваш. Жінка виходить до воріт. — Взяли ми з чоловіком кредит, заклали будинок, і відкрили свій магазин. Але бізнес не вигорів, довелося закриватися зі збитками. Саша влаштувався таксистом, я працюю вчителем. Усі платежі щомісяця чесно виплачували. На сьогодні по іпотеці ми винні ще 66 тисяч гривень, по споживчому — 5 тисяч. Аж тут недавно дзвонять нам із банку і повідомляють: "Якщо не погасите одним платежем споживчий кредит, ми виставимо вашу хату на продаж".

Ми з жінкою узяли в долг 10 тисяч доларів на 10 років

Цегляний будинок Вашів банк оцінив у 631 тис. грн. У хаті на 200 кв. м є всі вигоди: газ, вода, ванна, туалет. Стан будівлі на своєму сайті "Приватбанк" назвав "відмінним".

— Ми цю хату з чоловіком власними руками будували. То краще її демонтую, ніж віддам комусь за безцінь. Тримаю біля порогу вила й сокиру — хай би тільки хтось спробував зайти сюди, — плаче. — Мене банк морально добив: на роботу листи шлють, додому дзвонять, у суд подають. По селу йду, а люди тикають пальцем, бо думають, що я гроші вкрала. А кожному пояснювати не будеш. У мене лиш один вихід — іти на той світ.

3-кімнатний цегляний будинок з усіма вигодами Лідії Басараб на вул.  Новосільській банк оцінив у 168,5 тис. грн. Хату виставили на аукціон. Перші торги мали відбутися на початку грудня торік.

У домі живуть мати і двоє дорослих синів.

— Хату нашу забирають по дурниці, — зітхає 38-річний Сергій Басараб. — Я був у Чехії — працюю там. Приїхав у вересні додому, аж тут чую, що маємо проблеми з банком. Виявилося, мама послухала подружку і взяла їй кредит у 8 тисяч доларів під заставу нашого будинку, а та не хоче тепер повертати гроші. Ми говорили з тою жінкою, вона обіцялася вирішити проблему за кілька днів. За цей час до нас приходили покупці, оглядали хату, прицінювалися.

Одноповерховий будинок 34-річного Івана Шилька на вул. Кайданівській "Приватбанк" продав в травні 2008 року за 70 тис. грн. Новий власник намагається виселити господарів через суд.

— Ми з жінкою узяли в долг 10 тисяч доларів на 10 років, — розповідає чоловік. — Довгий час його сумлінно сплачували, а в один момент на нас звалилися великі проблеми і ми не мали грошей, щоб заплатити бодай відсотки. Банк вислав сюди виконавчу службу.

У травні 2007-го державні виконавці описали майно й виставили його на аукціон. На перших торгах будинок Шильків не продали. Про проведення другого аукціону сім"ю не попередили.

— А через 20 днів приходить повідомлення, що наш будинок продали, — каже. — Хату викупив якийсь Соломко із сусіднього села Клячанове. Через якийсь час той чоловік прийшов сюди, щоб заселятися, показав документи на дім, але ми його не пустили. У будинку прописаний неповнолітній син і ще двоє дітей-сиріт моєї сестри. Як вони можуть забрати хату з трьома дітьми? Той пан Соломко каже, що готовий відпустити нам нашу ж хату. Просить 80 тисяч доларів.

Двоповерховий цегляний будинок на шість кімнат Івана й Людмили Хомів на вул. Кайданівській "Приватбанк" хоче продати за 323 тис. грн. У домі закриті віконниці. У дворі гавкають три вівчарки. Із будинку ніхто не виходить.

— Та вони ховаються, — каже сусідка Марія. — Аферисти понабирали кредитів і на себе, і на свою матір, і на сестру, і ще на кількох друзів. Позаставляли всі свої хати. Крутили якийсь бізнес, купили дорогу машину. Напевно, діло в них провалилося. Ходять слухи, що вони великі гроші багатьом людям винні.

— Я не збираюся вам нічого коментувати, — каже в слухавку працівник "Приватбанку" Владислав Синичка, який курирує продаж заставних будинків, зокрема в селі Ракошино.

Зараз ви читаєте новину «Надія Ваш тримає біля порога вили й сокиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути