вівторок, 10 червня 2008 07:13

На озері Світязь кататимуть на яхті

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Покататися з вітерцем на Світязі можна лише на яхті. Моторним катерам плавати на озері заборонено через екологічну небезпеку
Покататися з вітерцем на Світязі можна лише на яхті. Моторним катерам плавати на озері заборонено через екологічну небезпеку

Із 1 червня на озері Світязь Шацького району на Волині офіційно відкрили курортний сезон. Пансіонат "Шацькі озера", санаторій "Лісова пісня", 80 відомчих баз відпочинку та понад 200 приватних садиб планують прийняти майже 60 тис. курортників.

32-річний Анджей Вовчак із польського міста Лодзь другий рік поспіль проміняв угорський Балатон на озеро Світязь.

— У Євросоюзі дорого й багато людей. А на Світязі за тисячу євро зможу два тижні почуватися королем, — сміється самотній поляк на в"їзді до митного пункту пропуску Ягодин.

Турист ще взимку забронював по телефону одномісний номер у сосновому котеджі на березі озера. Супутникове телебачення, душ і триразове харчування тут коштує 350 грн із людини за добу.

— Іноземці скупі. Справжні клієнти — курортники з Києва й Львова, — каже власник садиби-котеджу Борис Паламарчук, 56 років.

Господар мурує відкриту камінну піч і мангал. Наймані робітники накривають соломою дерев"яну альтанку.

— Щоб переплюнути конкурентів, ми купили коней для катання й два катамарани, — Паламарчук киває на піщаний пляж.

Щоб приманити туристів на Шацьких озерах почали пропонувати нові розваги. Працівники природного національного парку організовують дводенну екскурсію на човнах. Курортники долатимуть на веслах 15 км плесами озера Світязь і двох сусідніх Перемут і Луки. Водойми з"єднані між собою вузькими каналами. Туристів спорядять рятувальними жилетами та кругами. Хто бажає — отримає в оренду рибальські снасті.

— Ночуватимуть у наметах на березі озер, де облаштовані спеціальні стоянки. Вдосвіта зможуть ловити вугрів, не більше п"яти кіло на людину, — каже заступник директора Шацького природного парку Петро Юрчук, 46 років.

Курортники причалять на острові посеред озера Світязь. Там їх запросять до будинку-хижки, де відпочивали радянські космонавти. Наприкінці подорожі туристів пригостять справжньою світязькою рибною юшкою з вугра та щуки. Водна забава коштуватиме 50 грн із особи.

— Плануємо катати туристів на невеличкій екскурсійній яхті. Бо їздити по Світязю на моторних катерах заборонено, — продовжує Юрчук.

Нині на озері плаває приватна яхта. Капітан бере на борт чотирьох, п"ятьох туристів. Ті за годину платять 40 грн. Підприємці здають в оренду човни на веслах по 2 грн/год.

Для рибалок Шацький природний парк пропонує риболовлю на заповідних озерах Світязь, Люцемир, Пулемецьке, Острів"янське, Велике Чорне, Луки, Перемут та Кримне. Кожному дають човен, вудку й наживку. Під боком у клієнта — провідник-інструктор, який веде на заздалегідь пригодовані рибні місця й допомагає порадами. За день риболовлі клієнти платять 140–200 грн.

Спійману рибу можна приготувати в місцевих кухарів. У Шацьку та селі Світязь почали працювати міні-коптильні. Господині приймають замовлення на рибні страви з вугрів і сомів. За 50 грн місцеві рибалки організовують нічне варіння юшки на вогнищі просто неба.

— Якщо самі не впіймали рибу, то купуєте в нас, — каже продавець шацького базару Наталя Букало. — Кіло канадських сомиків коштує 10 гривень, живих вугрів — 80-100. Найдорожчі копчені вугрі — одна рибина вагою 200 грамів, потягне на 50-70 гривень.

На Світязі побільшало водних розваг. Окрім човна — 5 грн/год. — і катамарана — 2-місний за 6 грн/год., 4-місний — 10 грн/год. — курортникам пропонують підводне пірнання з кисневим балоном. Година дайвінгу з інструктором коштує 140–170 грн.

На шацькому курорті вперше для туристів відкрив свої двері православний Петропавлівський чоловічий монастир у селі Світязь. Відпочиваючі зможуть помолитися біля чудотворної Почаївської ікони Божої Матері, оглянути храм-пам"ятку архітектури та почути легенди про найбільше озеро України.

Вартість проживання туриста на Шацьких озерах, грн/добу

Пансіонат "Шацькі озера"     — 70–165
Урочище Гряда    — 50–95
Куток рибалки с. Світязь    — 25–30
Садиба с. Пульмо    — 45–50
Приватники с. Мельники
біля озера Пісочне    —  45
Котеджі с. Світязь    — 110
Будинки на озерах Чорне, Луки    — 60–120

Зараз ви читаєте новину «На озері Світязь кататимуть на яхті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути