субота, 20 жовтня 2007 07:01

Моніка Ясевич вирощує курей індійської та японської порід

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  На базарі в Мукачевому Моніка Ясевич продає курей
На базарі в Мукачевому Моніка Ясевич продає курей

52-річна Моніка Ясевич із Мукачевого Закарпатської області біля свого будинку на вул. Сорочій розводить екзотичних курей. У її господарстві живуть близько сотні півнів та курок. Найулюбленіші екзоти господині — кури індійської та японської порід.

Позаду великого будинку Ясевичів — хлів та курник. Моніка кладе в банки опеньки.

— За годину повне відро за містом назбирала, — хвалиться.

Витирає руки рушником і йде в прибудову по кукурудзу.

— Даночко, Петрику, Павлику, Золушко, Машенько... Тю-тю-тю, — скликає курей, розсипаючи перед хатою насіння. — У мене кожна курка, кожен півник мають імена, — усміхається.

На голос господині збігаються близько сотні курей. Моніка нахиляється до них і кожного гладить по спині та хвостику. Кури не лякаються, а навпаки — притискаються до жінки. Руда Дана вистрибує Моніці на шию і задоволено кудкудакає.

— Вона зі мною і пере, і їсти варить, — усміхається жінка. — Третій рік їй минає.

Моніка Ясевич відходить убік і розповідає про своїх птахів.

— Уперше завела курчат чотири роки тому, — каже. — Купила на базарі яйця на пиріг, а вони геть до одного тухлі. То чого своїх курей не тримати і кожен день по свіжому яєчку мати. Пішла до брата Міші, а в нього дві курочки й півник японської породи на шафі сидять. Попросила собі квочку і п"ять яєчок. А яйця "індійок" мені дала сестра з Житомирщини. Так я вивела собі 13 курчат.

Ясевич годує курей кукурудзою, травою, помідорами, комбікормом та кропивою.

— Купую їм на базарі помідори, — каже. — Від них смачні яйця. А ще мої кури м"ясисті, як страуси. Хто купував хоч раз мою птицю, каже, що поливка з них дуже жирна. Але я за чотири роки ні одну курочку не зарізала — шкодую. Як їх можна вбити, коли воно таке ручне? — притискає до себе Даночку.

Моніка щороку відбирає сильніших курчат для виведення доброї породи.

— Курочки-"японки" не хочуть півника-"індійця", — розмірковує. — Вони вірні тільки когутикам своєї породи. А "індійці" хочуть мати біля себе по дві–три курочки. Утім, я й так зуміла їх спарити.

Свою птицю Моніка продає на місцевому ринку "Гід".

— Кращих курей від моїх на всьому базарі не знайдете. Курочок віддаю по 100 гривень, півників — по 150, — каже. — Хто хоче завести собі файну родину курей — звертається до мене. Бо я відбираю птицю з року в рік, спарюю сильніших півників із кращими курочками. Цьогоріч мала 120 курчат, а за літо продала понад 60 курочок. Заробила файно — понад 6 тисяч гривень.

На корми Моніка Ясевич витрачає щомісяця по 1500 грн.

— Кури дуже люблять кукурудзу, — каже. — 17-кілограмовий мішок зерна з"їдають за два дні. Витрачаюся й на помідори, бо своїх не вирощую.

На Закарпатті досить поширені бройлери та несучки, але вони дешевші.

Імре Кочіш із села Петрово Виноградівського району Закарпаття вирощує чотири породи курей — редбро, мастер, фарм-колор та савер. Курку-несучку тримає рік, потому продає її на базарі. Дорослу курку забирають покупці по 20 гривень. Півень коштує 30 гривень. Більше за птицю не дають.

А Марія Орос із Ізи Хустського району продає своїх курочок дорожче — по 30 грн, а півнів по 40 грн. За курчат просить 8 грн.

— Ціна курей залежить від породи, — каже ветлікар із села Вилок Виноградівського району Віктор Прошко. Чоловік обслуговує десять фермерських господарств області, які вирощують курей. — Курки-несучки та бройлери дешевші, декоративні "японці" та м"ясисті "індійці" — дорожчі.

Зараз ви читаєте новину «Моніка Ясевич вирощує курей індійської та японської порід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути