середа, 22 жовтня 2008 07:11

Мистецький конкурс "Срібний дзвін" може не відбутися

Мистецький конкурс "Срібний дзвін" може не відбутися

Другий рік в Ужгороді не відбувається Міжнародний мистецький конкурс для дітей і юнацтва "Срібний дзвін". 2007-го він не знайшов підтримки в Міністерстві культури і туризму, тепер опинився без офісу.

"Срібний дзвін" проходить щоосені із 2000 року.

— У його рамках проходять вокальний, музичний і художній конкурси юних талантів, —  розповідає організатор "Срібного дзвону", викладач школи мистецтв Лідія Маніца. — До Ужгорода приїздять діти із різних країн Європи. Вокальний і музичний конкурси проводимо восени, художній — у квітні. Переможців возимо в турне до Німеччини. За вісім років відбулося по сім музичних і вокальних, шість образотворчих конкурсів.

Виконавці приїжджають із Великої Британії, Білорусі, Росії, Німеччини, Канади, Угорщини. Їх оцінюють відомі в Україні та світі митці.

Негаразди в "Срібного дзвону" почалися 2006-го.

— Тодішній міністр культури і туризму Ігор Ліховий обіцяв затвердити бюджет конкурсу на 2007 рік, але так і не підписав документ, — скаржиться Лідія Олексіївна. — Його наступник теж відмовив нам. 2007 року потрібно було 120 тисяч гривень. Конкурс перенесли на весну 2008-го, але в березні він знову не відбувся. За мізерні спонсорські внески ми не змогли його провести.

Конкурс відклали на листопад-грудень 2008 року.

— Нам ледве виділили в міністерстві 50 тисяч гривень, хоча потрібно 200 тисяч. 30 тисяч дає Фонд "Україна 3000", 15 тисяч гривень — Закарпатська облдержадміністрація, — перераховує Маніца. — Але тепер виникла нова проблема: офіс конкурсу вигнали з обласної філармонії. Новий її директор не бажає, щоб ми там знаходилися, і не продовжив договір оренди. Тепер ми не маємо де зберігати картини учасників, документацію конкурсу. Винаймати офіс у місті для нас дорого, бо самі живемо за спонсорські кошти. Крім того, не маємо, де провести цьогорічний захід. Такої акустики, як у філармонії, немає в жодному театрі Закарпаття. То ж фестиваль на межі зриву.

До керівництва філармонії зверталися члени журі.

— Директору телефонував композитор Євген Станкович, який очолює музичне журі, але той не брав слухавки, — зітхає Маніца. — Ми просили його продовжити оренду хоча б до нового року, щоб устигли провести листопадовий конкурс.

— "Срібний дзвін" — унікальний конкурс, — каже Станкович. — Я був здивований, коли дізнався про перипетії навколо нього. Бо конкурси вина і сала можна провести будь-як, а конкурс музики потребує підтримки.

— Жодної проблеми я не бачу, — запевняє директор філармонії Іван Микита. — За час, поки "Срібний дзвін" винаймав у нас офіс, у філармонії сформувалися власні оркестри, які зараз не мають де розміститися. Потребуємо місця для власних артистів.

Зараз ви читаєте новину «Мистецький конкурс "Срібний дзвін" може не відбутися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути