четвер, 14 жовтня 2010 17:55

Мініатюрний Високий Замок важить тонну

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Школяр Павло Трохановський оглядає зменшену копію Острозького замку у парку фортифікаційних споруд у мініатюрі
Школяр Павло Трохановський оглядає зменшену копію Острозького замку у парку фортифікаційних споруд у мініатюрі

Парк фортифікаційних споруд у мініатюрі відкрили на подвір'ї палацу Потоцьких у Львові. Тут у масштабі 1 до 50 відтворені вісім будівель — замків і храмів. Виготовив їх із бетону місцевий реконструктор Ігор Качор, 54 роки. Оригінали споруд розташовані на території сучасних Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Хмельницької, Рівненської областей та Білорусі.

— Почуваю себе Гуллівером, — сміється школяр Павло Трохановський, 11 років. Схилився над копією замку в Острозі на Рівненщині. — Дуже добре, що ніхто не виганяє, — можна підійти, заглянути всередину, помацати руками.

— Півтора року працював із ранку до ночі. Якщо не сидів у майстерні, то вишукував літературу в архівах, робив ескізи, — розповідає Ігор Качор. — Найважчим вийшов Високий Замок у Львові — тонну має. Але найскладніше було зробити  невеличку церкву в Сутківцях Хмельницької області. Вона хоч і мала, а часу забрала не менше, ніж об'ємний Олеський замок (він у Буському районі Львівщини. — "ГПУ").

Створити парк запропонував директор галереї мистецтв Борис Возницький, 84 роки.

— Уперше побачив щось подібне років 30 тому у Голландії, — згадує Борис Григорович. — Місцевий бізнесмен у пам'ять про загиблого на війні сина відтворив усю країну в мініатюрі. Вона займає площу, більшу за футбольне поле. Коли ходиш цими маленькими вуличками, на мить забуваєш, що все це несправжнє. Пам'ятаю, як я відсахнувся, бо побачив на шпилі якогось костелу двох правдивих ворон. Вони закривали цілий дах.

Вісім мініатюр обійшлися меценатам приблизно у 100 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Мініатюрний Високий Замок важить тонну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути