Ексклюзиви
четвер, 17 вересня 2009 16:57

Мерія Тернополя виділила гроші на сміттєпереробний завод

Жителі села Малашівці другий місяць не пускають сміттєвози з Тернополя на своє сміттєзвалище. Непотріб з обласного центру не вивозять. Його тимчасово складають за Микулинецьким цвинтарем на околиці міста.

Для цього вирили котлован. Дно вистелили глиною, а зверху вкрили поліетиленовою мікроплівкою. Неподалік отаборилися цигани.

Екологи виступають проти такого складування сміття. Підрахували, що за перший тиждень довкіллю завдано збитків на понад 10 тис. грн.

Минулої суботи працівники тернопільської міськради їздили домовлятися про вивіз сміття у райцентр Ланівці. Назустріч їм вийшло близько 200 місцевих. Перекрили дорогу і навіть погрожували фізичною розправою, якщо сюди почнуть звозити тернопільський непотріб.

Міська влада почала фінансування будівництва сміттєпереробного заводу.

— Перших 100 тисяч гривень на проектні роботи ми вже виділили. Далі кошти будуть перераховувати відповідно до виконаних робіт, — каже заступник міського голови з фінансових питань Зіновій Новосельський, 54 роки. — Відповідно до угоди між міською й обласною радою, ми маємо виділити мільйон гривень цього року і ще 750 тисяч у першому півріччі 2010-го. Обласна рада зі свого боку дає 500 та 250 тисяч гривень відповідно.

Де саме спорудять завод із сміттєпереробною лінією, досі невідомо. Потенційні інвестори зі США та Нової Зеландії презентували чиновникам технологію, що передбачає відсутність шкідливих викидів у повітря при переробці сміття. Газ, що утвориться після переробки, можна буде використовувати для подачі теплої води місту.

— Ми щодня об"їжджаємо Тернопільський район з екологами. Уже мали 10–20 пропозицій, — говорить заступник мера з житлово-комунальних питань Микола Марценюк, 54 роки.

Зараз ви читаєте новину «Мерія Тернополя виділила гроші на сміттєпереробний завод». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути