четвер, 15 квітня 2010 20:15

Мерія Дрогобича просить відмовитися від масових гулянь

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Дрогобичани Наталія Яцків-Червінська та Михайло Богаченко по обіді у вівторок запалюють лампадки біля римо-католицького костелу в райцентрі Дрогобич на Львівщині. Тут городяни облаштували місце жалоби за загиблими в авіакатастрофі поляками
Дрогобичани Наталія Яцків-Червінська та Михайло Богаченко по обіді у вівторок запалюють лампадки біля римо-католицького костелу в райцентрі Дрогобич на Львівщині. Тут городяни облаштували місце жалоби за загиблими в авіакатастрофі поляками

"Звістка про смерть Леха Качинського все наше місто шокувала. У нас чи не кожна сім"я має польське коріння", — каже 65-річна Наталія Яцків-Червінська з міста Дрогобич на Львівщині.

У вівторок увечері молиться біля пам"ятника папі Івану Павлу II поряд із римо-католицьким костелом. На бруківці перед монументом квіти, вінки й лампадки.

У Дрогобичі оголосили триденну жалобу за загиблими під Смоленськом поляками — 12, 13 та 14 квітня. Це місто називають українсько-польським. Розташоване за 80 км од польського кордону. Поляки тут живуть цілими вулицями. Дрогобич є побратимом чотирьох польських міст: Дембліна, Олецька, Легниці, Остшешува.

У міській раді закликали городян до неділі відмовитися від масових гулянь, дискотек. На ратуші поряд із синьо-жовтим прапором вивісили польський стяг із чорною стрічкою.

— Ми як про трагедію дізналися, зразу почали писати полякам есемески зі співчуттям, — додає Яцків-Червінська. — Маємо контакти багатьох — родичів, знайомих. До Польщі ж часто їздимо на закупи, підробітки. Поляки їдуть в Україну, то часто приймаємо їх у себе вдома.

Помолитися підходить місцевий лікар Михайло Богаченко, 75 років. Запалює лампадку.

— У мене теж у родині є польська кров. Та й у кого її в Дрогобичі нема? Поляки були здивовані нашою підтримкою. Не думали, що українці зможуть так щиро поспівчувати в горі.

Поляки не думали, що українці зможуть так щиро поспівчувати в горі

Будівельник 41-річний Володимир Скурчак повертається з роботи й на базарі неподалік костелу купує за 5 грн лампадку, білу та червону гвоздики.

— Як можна не вшанувати пам"ять? Коли в нас торік восени люди мерли від грипу, з Перемишля передали 5 тисяч масок і ше купу лікарств. Інше місто — Сянки — передало супертомограф для лікарні за півмільйона доларів. Тепер наша черга їх підтримати, — каже.

 За кількасот метрів від центру міста — будинок польської общини "Світлиця".

— У Дрогобичі є суботня польська школа для дітей. Серед уроку задзвонив батько одного з наших учнів. Дітей розпустили по домівках. Вони важко сприйняли трагічну звістку. У них же в Польщі багато друзів серед однолітків. Часто туди їздять відпочивати, живуть у родинах, — каже голова Спілки вчителів-полоністів України 56-річний Адам Хлопек. — Кілька поляків із Дрогобича їдуть у Варшаву на похорон президента. Мер у неділю на богослужінні в костелі теж висловив співчуття. Качинський — то втрата і для українців. Такого адвоката в Європі, яким був для України Качинський, іще довго не буде.

Зараз ви читаєте новину «Мерія Дрогобича просить відмовитися від масових гулянь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути