Ексклюзиви
четвер, 20 липня 2006 18:33

Мера Луцька врятували подушки безпеки

Автор: фото: Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ
  Сестра загиблих хлопців Катерина Карпінська обнімає свою маму Тетяну
Сестра загиблих хлопців Катерина Карпінська обнімає свою маму Тетяну

У селі Колоденка Рівненського району минулої п"ятниці ховали чотирьох хлопців, чия машина врізалися в авто мера Луцька Богдана Шиби, 44 роки. На похорон приїхали понад 4 тис. людей.

Село досі переживає трагедію. На вулицях ні душі. Ті, кого зустрічаєш, мовчазні. Свідок аварії Дмитро вже тиждень ні з ким не розмовляє. Зранку хлопець іде в поле і сидить мовчки годинами. У хаті загиблих братів Карпінських мати й сестра не відходять від двох портретів юнаків у військові формі.

Аварія сталася на свято Петра і Павла, тож є версія, що хлопці в той вечір були не зовсім тверезі. Сестра Василя й Андрія Карпінських Катерина, 20 років, із цим не погоджується.

— Брати ніколи не пили, — каже Катерина Карпінська. — Часом Андрій міг собі дозволити кухоль пива, але не за кермом. Він вправно водив машину, на права здав із першого разу. В армії завжди возив начальників. І гнати по дорозі, як ненормальний, він не любив.

Разом із друзями Карпінські двома машинами їхали за Рівне до санаторію "Червона калина". Планували відпочити там у вихідні. У білий "Опель-Кадет" сіли 21-річний охоронець рівненського бару "Фламінго" Олександр Федорчук, 23-річний студент ПТУ Дмитро Лазарчук і 22-річний Василь Карпінський. Його 25-річний брат Андрій був за кермом. Із хлопцями їхав ще один пасажир — їхній 22-річний приятель Дмитро — той самий, що нині ні з ким не розмовляє. За 10 хвилин до трагедії він пересів в авто товариша, який їхав позаду. Рушили.

За попередньою версією, біля села Зоря Рівненського району білий "Кадет" пішов на обгін. Назустріч їхав службовий "Опель-Омега". За кермом сидів міський голова Луцька Богдан Шиба, 44 роки. Поруч із ним була 27-річна лікар-лаборант луцької дитячої лікарні Світлана Ліпич.

Чотирьох хлопців від удару викинуло з машини через вікно. Вони померли на місці. У машині Шиби спрацювали подушки безпеки. Мера та його попутницю відвезли двома "швидкими" до лікарні в райцентр Клевань. Діагноз Шиби: закрита черепно-мозкова травма, забій грудної клітки, перелом ребер справа, травматичний шок. Мер був при свідомості, телефонував з мобілки до Луцька, давав розпорядження, лікареві дав візитки. У Світлани Ліпич був шок від переломів.

За 10 хвилин до трагедії Дмитро пересів в авто товариша

Першим матері, 45-річній Тетяні Карпінській, зателефонував кум. Довго мовчав у трубку, потім зібрався з силами: "Їх більше нема, автокатастрофа". Жінка спершу не зрозуміла, кинулася по гроші — думала, поїде в лікарню, треба купити ліки. Як побачила синів, то трясла їх, піднімала, просила, щоби прокинулися.

— Дві руки в мене було — і дві відрубали, — плаче мати братів Карпінських. — Мені досі здається, що це жахливий сон. Я не сплю — все бачу їх. Не знаю, чи то винні мої хлопці, чи то мер у них врізався. Судити нікого не буду. Оббила всі пороги — але всієї правди мені ніхто не каже — ні свідки, ні міліція.

Братів Карпінських любили в Колоденці. Хлопці мали багато друзів і знайомих у Рівному. Усім допомагали, хоч серед ночі попроси. Старший, Андрій, працював у гаражі, ремонтував машини, у вересні мав одружуватися. Молодший, Василь, був душею компанії. Підробляв токарем, половину меблів у батьківському будинку зробив своїми руками.

Обставини аварії розслідують. Начальник Рівненського райвідділу міліції Петро Єзгор повідомив, що справу передано до прокуратури. Проте, за словами прокурора Рівненського району Григорія Безлесюка, 48 років, він документів не отримав. Прокурор вважає, що висновки оприлюднять не скоро, кримінальну справу, швидше за все, не порушать. За детальною інформацією порадив звернутися в райвідділ.

Аварія з мером зараз найбільш обговорювана тема серед жителів Луцька. За браком офіційної інформації ширяться плітки. Найбільше цікавляться трьома питаннями. Перше: куди їхав мер Богдан Шиба о 22.30 у службовому автомобілі? Версію секретаря Луцької міськради Святослава Зелінського — шеф їхав у Рівне на якісь консультації — відкидають, бо о такій пізній порі службових справ не вирішують. Друге: як поряд із мером пізно ввечері опинилася 27-річна жінка?

— Ви запитуєте про речі, яких я не знаю. Гадаю, не варто цього робити, — відповів секретар ради і почав плутано перебирати в руках папери.

Третє: чи був у крові загиблих та Шиби алкоголь? Необхідні проби взяли відразу в Клеванській лікарні.

Свідок наслідків аварії

Після того як сталася аварія, на місці випадково опинився завідувач відділення Луцької обласної лікарні Георгій Бобчук. Чоловік повертався додому — живе у Рівному.
— Я не відчув запаху спиртного ні від луцьких, ані від рівненських, хоч підходив до них кілька разів, — розповідає. — "Опель-Кадет" був зіжмаканий, як гармошка. У салоні місиво, всі мертві. Померли відразу.
Чоловік з іншої машини (мер Луцька) говорив із кимсь по телефону. Його попутниця плакала від болю. У неї був реактивний шок. З усіх потерпілих Шиба виглядав найкраще.
В "Опель-Омезі" були тільки два пасажири — Шиба і жінка.

Зараз ви читаєте новину «Мера Луцька врятували подушки безпеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути