вівторок, 14 серпня 2007 07:10

Кукурудзу нищать жуки Імаго

Цьогорічний урожай кукурудзи на Закарпатті під загрозою. Коріння рослин винищують личинки жука Імаго.

— Невелика за розмірами комаха проникла із сусідньої Угорщини шість років тому, — каже головний спеціаліст Закарпатського центру з карантину рослин Галина Дешко, 34 роки. — А туди потрапила із Югославії ще 1992 року. Нещодавно наші спеціалісти виявили жука в гірських районах, де кукурудзу вирощують у мізерних кількостях. Дістався він й Львівщині.

За один раз комаха може перелетіти  80 км. Також переноситься транспортними засобами. Восени біля коріння кукурудзи одна самка відкладає до тисячі яєць. Наприкінці травня з"являються личинки, які починають нищити рослину. Якщо кукурудзу не знищили личинки, це роблять дорослі комахи. Жуки живляться зеленими листками, пилком на тичинках і молодими качанами.

На Закарпатті жуків так багато, що подекуди вони знищили 4/5 врожаю.

Селяни не знають, як боротися зі шкідником. Потрібно обробити поля спеціальними хімікатами, та бракує техніки і грошей для обприскування. А використовувати гелікоптери забороняють екологи. Знищити личинок можна тільки переоравши землю, де росла кукурудза. Яйця взимку померзнуть на поверхні. Однак садити кукурудзу треба вже на іншій ділянці.

Зараз ви читаєте новину «Кукурудзу нищать жуки Імаго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути