понеділок, 22 квітня 2013 07:45

Криза в парламенті заважає євроінтеграції України

Блокування Верховної Ради стало таким же звичним явищем, як і "мерседеси" та "бентлі" біля стін парламенту. Сьогодні політичні експерти переконані у штучності парламентської кризи. Проте ніхто з них не може дати чіткої відповіді, кому ж вигідна така криза. Хто з політиків та окремих партій виграє від дестабілізації роботи Верховної Ради?

З перших днів роботи парламенту сьомого скликання політична опозиція зарекомендувала себе рішучими діями. Проте з часом та рішучість дедалі більше почала нагадувати черговий виток "помаранчевого" популізму. Блокування Верховної Ради видається цинічною стратегією, основна суть якої полягає в постулаті "що гірше, то краще". Що це означає?

За останні три роки опозиція так і не спромоглася продемонструвати дієву політику. Опозиціонери не здатні пропонувати законопроекти, які стосувалися б вирішення економічних проблем держави. Якщо взяти деякі останні проекти законів політичної опозиції, то стає очевидною їхня нікчемність.

Чого тільки варта пропозиція всеукраїнського об'єднання "Свобода" — заборонити аборти. Напевно, Тягнибок та його побратими думають, що на сьогодні заборона абортів — найважливіше питання для українців. Якщо так, то громадянам нашої держави не потрібна така опозиція, яка протидіє не чинній владі, а перебуває в опозиції до кожного громадянина.

Ще одним законодавчим "перлом" опозиціонерів можна вважати їхні наміри зазначати національність у паспорті. Незрозуміло, чого таким чином хоче досягти опозиція. Наприклад, у Івана буде написано, що він українець, у Петра — росіянин, а у Веніаміна — єврей. І що з того? Яка суспільна, економічна чи культурна користь?

Але облишмо законодавчі дивацтва опозиціонерів і перейдімо до аналізу їхніх дій з блокування парламенту.

Перша помилка опозиції — вона недооцінила політичних супротивників. Блокування нічого не дасть. Це засвідчило виїзне засідання провладної більшості, на якому все одно були ухвалені законопроекти. А де в той час була опозиція? Та хто де! Хто в Раді, хто на барикаді, а хто й удома сидів або за кордоном перебував.

Актуальним залишається питання підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

— Криза в парламенті може справді не дати змоги ухвалити закони щодо євроінтеграції, — заявив днями голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський в ефірі каналу ICTV. Раніше аналогічні звернення робив єврокомісар з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Ну і ще одна заява з цього приводу — екс-голови Міністерства внутрішніх справ Юрія Луценка:

— Опозиція має робити те, що вона робить, — каже він телеканалу ТВі. — Передусім, не дати угробити парламент. Постійне блокування — це неправильно. Я планую зустрітися з опозицією і скажу їй одну річ. Вважаю, що опозиція має запропонувати "вікно толерантності".

Виходить так, що чинний глава держави Віктор Федорович Янукович зараз робить більше для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, ніж політична опозиція. За усіма законами логіки має буде навпаки. Тож як розуміти дії опозиціонерів?

Аналітики схиляються до думки, що політична культура теперішніх опозиціонерів доволі низька. Крім того, стверджують експерти, в опозиції не існує ефективної стратегії. Вона роздроблена амбіціями опозиційних лідерів, їхньою жадібністю та суто егоїстичними інтересами. І найсумніше у всій цій ситуації те, що сьогоднішні лідери опозиції бояться лише одного — звільнення Юлії Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Криза в парламенті заважає євроінтеграції України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути