понеділок, 05 листопада 2012 06:00

Колекція галереї мистецтв потребує допомоги

Автор: Фото з архіву Благодійного фонду імені Героя України Бориса Возницького
  Через руйнування покрівлі тераси фондосховища в Олеську у приміщенні на стінах завівся грибок
Через руйнування покрівлі тераси фондосховища в Олеську у приміщенні на стінах завівся грибок

Протягом 50 років тепер покійний генеральний директор Львівської галереї мистецтв, мистецтвознавець, Герой України Борис Возницький збирав колекцію творів мистецтва, зокрема безцінні полотна, ікони, скульптури, і за допомогою чудового колективу реставраторів галереї подовжував життя цим шедеврам.

Зараз ця величезна колекція, вартість якої спеціалісти оцінюють у 19 млрд євро, зберігається у фондосховищі в Олеську. Зібрання з любов'ю доглядають працівники галереї. Але, на жаль, їхнього  професіоналізму та ентузіазму інколи замало, щоб створити гідні умови для зберігання нашої спільної культурної спадщини.

Про проблеми фондосховища розповідає президент благодійного фонду "Відродження історико-культурної спадщини України ім. Возницького" — Олександра Лісаковська.

— Борис Григорович Возницький був справжній ентузіаст своєї справи. Із його ініціативи у галереї провели сотні експедицій. Завдяки цьому врятували понад 12 тисяч творів мистецтва. Загалом за 50 років колекція зросла на 45 тисяч експонатів, галерея стала найбільшим музейним комплексом в Україні та Європі. Своє ім'я нашому благодійному фонду Борис Григорович дав за життя. І ми як продовжувачі його справи хочемо зробити внесок у збереження української історії, української культури та мистецтва. І це не просто високі слова. Є перелік конкретних справ, які ми мусимо здійснити, щоб не втратити безцінні мистецькі скарби.

Чому зайшла мова про ризик утрати колекції? Може, на неї почали полювання грабіжники? Може, її хочуть продати з аукціону та вивезти з України? Ні. Все виявилося простіше. Частина будівлі фондосховища у жахливому стані й не придатна до зберігання картин і скульптур. Щоб зробити бодай мінімальний ремонт, потрібні кошти, а їх немає. Передусім слід полагодити покрівлю тераси фондосховища.

— Коли іде дощ, через дах вода потрапляє до приміщення, — продовжує Олександра Лісаковська. — А це означає, що стіни мокнуть, на них утворюються висоли та грибок. Руйнування покрівлі спричинило також ламкість цегли і її випадіння. Зовнішня стіна аварійна. І зараз ми потребуємо допомоги, аби безцінні скарби зберігалися в гарних достойних умовах.

Детальну інформацію про проекти фонду можна отримати за тел.: 0(32) 261 20 33,

0(67) 980 76 37 або написавши нам на

e-mail: [email protected]

Компанії, приватні підприємці та громадяни можуть допомогти нам як спонсори, партнери, меценати.

р/р (гривні) 2600100003902

р/р (долари США) 2600100003902 код 840

р/р (долари США) 2600100003902 код 978

"Укрексімбанк" у м. Львів, МФО 325718,

ЗКПО 36652892

Отримувач: БФ ім. Героя України Б.Г. Возницького

Зараз ви читаєте новину «Колекція галереї мистецтв потребує допомоги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути