Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2010 18:16

"Кілька десятків будинків не введені в експлуатацію, а люди вже поселені"

Автор: фото надане прес-службою Тернопільської ОДА
  Губернатор Михайло Цимбалюк грає в нападі команди тернопільської облдержадміністрації під час турніру з міні-футболу присвяченого  Дню Тернополя. Суперники – працівники компанії ”Славутич”. Губернатор не забив жодного м’яча, однак його команда виграла
Губернатор Михайло Цимбалюк грає в нападі команди тернопільської облдержадміністрації під час турніру з міні-футболу присвяченого Дню Тернополя. Суперники – працівники компанії ”Славутич”. Губернатор не забив жодного м’яча, однак його команда виграла

"Коли через п"ять років знову прийшов керувати Тернопільщиною, то перше, що помітив, — розбалансованість влади. До апарату адміністрації прийшли багато людей, які не знають, що таке дисципліна і відповідальність", — каже губернатор Тернопільщини 45-річний Михайло Цимбалюк.

Три місяці тому він удруге очолив область. Керував тут у 2004–2005 роках, за прем"єрства Януковича. Був звільнений після помаранчевої революції.

Спілкуємося в його робочому кабінеті, сидячи в м"яких шкіряних кріслах.

Які ще зміни сталися в області за вашої відсутності?

— Серед негативних — скарги на дії контролюючих органів — податкової, міліції, санстанції. Деякі підприємці нарікають, що за рік по 150 перевірок проходять. У той же час у Тернополі кілька десятків будинків не введені в експлуатацію, а люди вже поселені. У районі Березовиці через це жителі три роки без тепла. І контролюючі органи це допустили.

Позитив — зміни в сільському господарстві. Якщо раніше була проблема знайти інвестора, то тепер уже інше завдання — вибрати, який кращий. Відновлюється тваринництво. На Лановеччині, у Підволочиському і Бучацькому районах сформоване елітне стадо великої рогатої худоби. У Тернопільському, Гусятинському і Козівському районах активно займаються свинарством. Працюють шестеро великих місцевих господарників, які формують агропромислову політику в області. Крім того, активно помагають у соціальному будівництві по селах.

Неважко представляти владу, за яку більшість населення області не голосувала?

— Галичанам постійно не щастить мати "свою владу". Згадайте початок 1990-х. Уся країна голосувала за Кравчука, а Галичина за Чорновола. Далі всі за Кучму, а тут — за Леоніда Макаровича. Але мені боляче, коли зараз кажуть "не наша влада". У перші тижні виїжджав у підтоплений Дністром Коропець у Монастириському районі. Застав таку картину. Батько йде по коліна у воді й несе на руках дитину-інваліда. Візка не мають. Чоловік показує мені на телефоні запис, де Ющенко і тодішній керівник області обіцяють їм хату на горбку, машину і коляску з електромотором для дитини (у серпні 2008-го колишній президент України Віктор Ющенко і екс-губернатор Тернопільщини Юрій Чижмарь їздили постраждалими від повені районами. — "ГПУ"). То я питаюся — ото така була "наша влада"? Ми цій сім"ї вже купили візок і автомобіль.

Що вдалося зробити з часу призначення?

— Домовилися з австрійськими інвесторами про побудову до 2012 року готельного і спортивного комплексу поруч Зарваниці. Там буде перший п"ятизірковий готель на Тернопільщині. Уже є благословення Папи Римського на паломницький маршрут. Люди прилітатимуть у Тернопіль літаком, житимуть у цьому комплексі, і за п"ять днів відвідають у нашій області Кременець, Почаїв, Збараж. На один день виїжджатимуть у гори в Буковель на Івано-Франківщині, і ще на один — у Кам"янець-Подільський на Хмельниччині. Вдалося також зрушити з місця процес добудови обласного архіву, кількох шкіл у селах, затвердити проекти об"їзних доріг навколо Теребовлі, Бережан, Тернополя.

Нещодавно в області з"явилися біґ-борди, де ви поруч із "регіоналом" Петром Гочем. Він претендуватиме на посаду мера Тернополя. Почалося використання адмінресурсу?

— Моя поява на тих біґ-бордах — це свідчення того, що працюю в команді Партії регіонів. Як тільки Петро Гоч зареєструється як кандидат, мене на рекламі з ним не буде. Йому також не вдасться займатися політикою на робочому місці.

Хабарі пропонують?

— Ні, бо знають, що мене не можна купити. На свій день народження я вже вісім років поспіль іду у відпустку, щоб підлеглим не було потреби "скидатися". 2002 року, коли керував на Рівненщині обласною міліцією, люди понарозказували мені, як дільничні інспектори просили у продавців безкоштовно букети квітів, бо йшли начальника вітати.



"Злодії взяли тільки деякі речі дружини. Вони недорогі"


— Багато їздив світом. Із кожного міста, яке відвідував, намагався привести сувенірний дзвіночок. Уже маю сотню різних, — розповідає.

Губернатор володіє двома особняками. Будинок на вул. Пирогова в центрі Тернополя називають "замком Цимбалюка". Це довга триповерхова споруда з мансардними приміщеннями та широкими балконами. Обійстя сховане за 3-метровим парканом. Інша садиба — двоповерхівка в селі Смиківці під Тернополем. У ніч на 30 серпня її обікрали. У місті говорять, винесли всі цінні речі, $1,5 млн і зброю.

— Злодії взяли тільки деякі речі дружини. Вони недорогі, — заперечує Цимбалюк. — Для мене не так важливо, що вони вкрали, як те, хто і з яких мотивів це зробив. Це або політичне замовлення, або помста злочинців. На Львівщині та Полтавщині ми садили в тюрму відомі злочинні групи. Можливо, хтось із них уже вийшов на волю. Думаю, всі ці питання з"ясує міліція. Злодіїв уже затримали. Будинок у Смиківцях ми спорудили 20 років тому з покійним братом. Він тоді приїхав із Сибіру. Працюючи на державній службі, я заробив квартиру в Тернополі і, будучи начальником УМВС у Рівному, — непогану квартиру там. Обидві продав і вклав гроші в будівництво в центрі Тернополя. Так що все законно.

За першою освітою Цимбалюк — учитель фізкультури. Дві інші освіти — правові. 2000-го був заступником начальника обласної міліції Тернопілля. Після цього керував міліцією на Рівненщині, Полтавщині, двічі очолював правоохоронців Львівщини.

Дружина Зоряна, 47 років, вчителює у Смиківцях. 24-річний син Віталій керує страховою компанією в Тернополі.

— Він якраз заручився, чекаємо весілля. До майбутньої невістки буде вимога — не менше трьох онуків. Я заборгував перед сім"єю. Сину достатньо уваги не приділяв. Останні вісім років взагалі в роз"їздах — дружина сама господарювала. Прошу Бога, щоб дав мені знак, коли вже варто зупинитися. На пенсії мрію взяти сина, ще одного-двох близьких і находитися по горах. Я родом із Франківщини, тому і на Говерлу ходив, і на Довбушанку, і на Сивулю. Але в багатьох місцях ще не був.

Зараз ви читаєте новину «"Кілька десятків будинків не введені в експлуатацію, а люди вже поселені"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути