Ексклюзиви
четвер, 04 грудня 2008 19:37

Карпатівські вболівальники б"ють фанів "Львова"

Карпатівські вболівальники б"ють фанів "Львова"

— Близько 18.30 у суботу ми вийшли зі стадіону "Україна". Тоді "Львів" грав з "Іллічівцем". Біля вулиці Зеленої до нас підійшли 15 хлопців, фанів "Карпат". Нас було шестеро. Кілька слів — і почали бити. Одному з наших розбили голову, інші відбулись синцями, — розповідає вболівальник футбольного клубу "Львів".

Хлопець називається Мерліоном. Просить не вказувати його імені і прізвища. Каже, фанатів "Львова" надто мало і "карпатівські" хулігани його миттю вичислять.

— Там головним заводілою був фан на прізвисько Славутич. Він з угруповання Бандерштадт ультрас. Ультрас — це радикально налаштовані фани, але вони не б"ються. От коли йому, здається, харківські хулігани "Металіста" запропонували махач, то він сказав: "Я ультрас. Тому не махаюся", — додає. — А от коли по троє на одного, тоді він герой.

Із Мерліоном зустрічаємося два дні потому біля пам"ятника Тарасові Шевченку в центрі Львова. Він прийшов без атрибутів улюбленої команди.

— Ми тоді добре вболівали, — згадує суботній матч. — У перерві нам ще гравці Владислав Ващук та Любомир Гальчук дякували за підтримку.  Під час матчу підходили якісь незрозумілі хлопці, фотографували, аби знати лідерів руху в обличчя. Ми лише посміялися. А вже потім була ця ганебна звитяга карпатівських ультрас. Це вони так зреалізовують "карпатівську" акцію "Одне місто. Одна команда. Одні вболівальники".

У футбольному сезоні 2008/09 в Прем"єр-лізі вперше виступали дві львівські команди. Створений два роки тому ФК "Львів" зумів швидко вийти у вищий дивізіон українського футболу. Бюджет "городян" в $5 млн є найменшим серед команд української еліти. У "Карпат" в скарбниці на $3 млн більше. В першому колі чемпіонату "Карпати" здобули чотири перемоги й посіли 10-те місце. У "Львова" на одну перемогу менше. Вони передостанні — 15-ті.

Фани "Львова" об"єдналися кілька місяців тому. Назви в них ще немає. Подумують над назвою "Сінгапур ультрас".

— Треба знайти якусь класну спортивну кафешку, щоб там збиратися, — каже хлопець. Він навчається в університеті імені Франка. — А перед матчами збираємось десь поблизу Високого замку. Репетируємо кричалки, малюємо банери й таке інше. Загалом нас є 15—20 осіб. У кращі часи й 50 було. Якби не погрози, було б більше. Серед нас є й школярі, студенти, чоловіки, які вже працюють. Хтось відповідає за кричалки, хтось за банери. У нас хлопці не лише зі Львова, а й з передмістя.

Мерліон запрошує прийти у вівторок на зібрання його угруповання на площу Галицьку. О сьомій вечора збирається десяток чоловіків різного віку. Один із синцем під оком. Інший у шапці.

А вони поки що ніхто

— Це йому розбили голову, — пояснюють фани. Жоден із них до створення клубу "Львів" за "Карпати" не фанатів.

— Вони й далі погрожуватимуть та битимуть наших лідерів. Бо якщо усунути керівників, то рух сам по собі припиниться, — запевняє чоловік років 30 зі згорнутим банером.

Усі йдуть до кафе "Роман" на вул. князя Романа. Замовляють пиво,  мінералку.

— За зиму набиратимемо людей. Кому подобається футбольний клуб "Львів", просимо приєднуватися. Це справжня українська команда. Ми за цивілізоване вболівання, — додає інший.

Далі просять залишити їх наодинці, аби могли вирішити внутрішні проблеми. Радитимуться, чи писати заяву до міліції.

З уболівальником футбольної команди "Карпати" 21-річним Дмитром Андрєєвим зустрічаємося в кафе "Цитрус" неподалік обласної федерації футболу. Хлопець одягнутий в куртку з емблемою клубу. Курить.

— Про бійку нічого не знаю. У той час був у Донецьку, — каже Андрєєв. Він з угруповання "Інтернет фан-клуб".

Активних уболівальників "Карпат" майже 300.

— Щоб воювати, треба мати з ким. Проти "львів"ян" як людей нічого не маю, але як фани вони ніякі. Уже за перші два домашні матчі проґавили два своїх банери. Наші їм з-під носа їх забрали, — усміхається Дмитро. — Фанів "Львова" ми називаємо "глорі хантер" — мисливці за славою. Ніхто їх не тероризує. Якщо б карпатівські ультрас захотіли, фанів "Львова" не було б.

Уболівальники "Карпат" — чоловіки віком 16–40 років. Переважно студенти та випускники львівських вузів. Разом збираються лише на поєдинках. Справжній фан підтримує команду передусім на виїзних матчах.

Перед футболом "карпатівці" збираються в парку перед стадіоном "Україна" і малюють банери. Угруповання зелено-білих автофанів влаштовують автопробіг Львовом. Заїжджають на базу команди в Брюховичах і далі супроводжують автобус із гравцями на матч.

— У "Карпат" є традиції, дух, здобутки. А вони поки що ніхто, — каже Дмитро Андрєєв. — Говорять, що ми провокуємо їх. А от вони на дербі розгорнули банер "Карпати" — хлопці з полонини, ФК "Львів" — хлопці з міста". Це не провокація? От був випадок, коли "Карпати" грали зі "Львовом". У центральному секторі сидів мужик із карпатівським шарфіком і радів, коли ми пропускали голи. До нього підійшли знайомі й запитали, за кого він вболіває. Той сказав, що за "Львів", а носить шалик "Карпат", бо іншого немає. Оце є фанатська проституція.



Статистика футболістів ФК "Львів"


(основа — заміна — голи)

воротарі

Мар"ян Марущак: 10 основа, 15 пропущених голів

Андрій Радь: 5 основа, 1 заміна, 5 пропущених

Юрій Шевчук: 2 основа, 5 пропущених голів

захисники

Віталій Романюк     (14—1—0)

Владислав Ващук     (11—0—2)

Олександр Жданов     (15—1—0)

Любомир Гальчук     (11—4—0)

Анатолій Кіцута     (15—0—0)

Ігор Ільків     (1—1—0)

півзахисники

Шевелюхін

Олександр     (3—7—0)

Ярема Каваців     (4—4—0)

Андрій Даньків     (9—1—0)

Валерій Федорчук     (16—0—2)

Вадим Панас     (13—4—1)

Борис Баранець     (15—2—1)

Григорій Баранець     (16—0—2)

Іван Котенко     (3—5—0)

нападники

Павло Худзік     (14—3—2)

Дмитро Гордієнко     (6—6—1)

Роман Полтавець     (4—6—0)

Статистика футболістів  ФК "Карпати"

(основа — заміна — голи)

воротар

Всеволод Романенко: 17 матчів, 20 пропущених голів

захисники

Володимир

Федорів         (13—2—0)

Іван Мілошевич     (15—0—0)

Сергій Пшеничних     (17—0—2)

Ігор Ощипко     (16—0—0)

Тарас Петрівський     (13—1—0)

Андрій Гурський     (1—0—0)

півзахисники

Самсон Годвін     (10—4—0)

Денис Кожанов     (9—2—3)

Ігор Худоб"як     (16—1—3)

Михайло

Кополовець     (2—11—1)

Василь Кобін     (16—1—1)

Олег Женюх     (0—1—0)

Андрій Ткачук     (2—0—0)

Олег Голодюк     (0—6—0)

Сандро Гурулі     (8—1—1)

нападники

Сергій Кузнєцов     (9—1—2)

Максим Фещук     (7—4—1)

Сергій Зеньов     (6—9—1)

Юрій Фурта     (0—3—1)

Зараз ви читаєте новину «Карпатівські вболівальники б"ють фанів "Львова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути