Ексклюзиви
четвер, 01 липня 2010 21:04

Із румунським паспортом простіше купити машину

— Мій батько народився в Румунії. Тому я без проблем зробив румунські документи. Це готова путівка в країни Євросоюзу, — розповідає 45-річний Олександр Борщ із райцентру Новоселиця на Буковині. Розмовляє російською мовою, добре знає румунську.

За останній рік офіційно громадянами Румунії стали 3,5 тис. буковинців. За неофіційними даними, румунські паспорти виробили майже 50 тис. українців — більшість із них не відмовилися від українського громадянства, хоча подвійне — заборонено законом.

— У мене двоє синів. Старший закінчує навчання в Київському національному університеті. За п"ять років студентського життя ми влетіли в солідну копієчку. Його однокласник вступив у бухарестський вуз, велику стипендію отримує, житлом забезпечений. Під кінець навчання роботу знайшов. Каже, що Румунія відкриває дорогу в Європу. Якщо в Бухаресті не залишиться, то поїде в Німеччину працювати, — розповідає Олександр Дарійович. — Думаємо, молодшого сина наступного року в Румунію послати вчитися. Педагоги з бухарестських навчальних закладів приїжджають до нас, запрошують до себе розумних дітей.

Щоб отримати паспорт, треба подати лише свідоцтво про народження когось із родичів у Румунії до 1940 року.

— Представники румунської нацменшини зможуть вільно потрапити до 24 країн, які визнають Румунію як члена Євросоюзу, — стверджують у Товаристві румунської культури на Буковині ім. Емінеску. — Із таким паспортом легше знайти роботу на Заході, не треба витрачати час і гроші на оформлення закордонних паспортів, віз. В Європі вигідно купувати автомобілі. Ціни на них значно нижчі, їх можна завозити в Україну без митних зборів і платежів.

Зараз ви читаєте новину «Із румунським паспортом простіше купити машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути