четвер, 17 червня 2010 19:22

Хата Ігоря Захарківа потріскалася через зсув

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Ігор Захарків із села Лісники Бережанського району Тернопільщини стоїть біля своєї хати. Після зсуву підмостка біля дому потріскалася, пліт з’їхав на кілька метрів. Господарю порадили виносити меблі, щоб врятувати майно
Ігор Захарків із села Лісники Бережанського району Тернопільщини стоїть біля своєї хати. Після зсуву підмостка біля дому потріскалася, пліт з’їхав на кілька метрів. Господарю порадили виносити меблі, щоб врятувати майно

Через сильні дощі зсувається ґрунт в урочищі Толока в селі Лісники біля Бережан на Тернопільщині. Земля з гори з"їхала на 25 см у радіусі 150 м.

Лісники розміщені за 7 км від райцентру. Населення близько 700 людей. Від зсуву постраждав одноповерховий цегляний будинок 70-річного Ігоря Захарківа.

Дім на околиці села, за 10 м від краю урочища. Вкрився тріщинами. Бетонний підмосток здувся і порепався. Пліт з"їхав на кілька метрів, майже впритул до приміщення. Між дорогою і хатою утворилася яма 4 м завширшки і 6 завдовжки. Проїжджа частина вся в тріщинах.

— Ту підмостку тільки во минулого року залив. Не дай Бог, ті ґрунтові води ще фундамент підмиють. Хата впаде! — каже господар. — Були начальники і з району, і з області. Кажуть, нема грошей, нічим помогти не можемо. Дали во з міської ради трактор і самосвал, щоб землю відкопувати. 30 літрів солярки мусив купити, 220 гривень заплатив. Ще 300 за нову водяну трубу віддав, бо стару в трьох місцях порвало.

Перші ознаки зсуву чоловік помітив ще на Зелені свята, 23 травня.

— Вийшов, дивлюся, газовий лічильник аж горизонтально висить. Глянув на гору, а земля зрушилася. За тиждень у хаті появилися тріщини. А пару днів тому ще й газову трубу прорвало. Районні спеціалісти поставили заглушки і на газову, і на водну.

Комісія порадила Захарківу з дружиною Ганною, 62 роки, тимчасово переселитися в гуртожиток "Маневрений фонд" у Бережанах. Подружжя відмовилося. Кажуть, там немає газу і води. Ночують у дочки, а вдень знову повертаються додому.

Треба укріплювати гору — забити сваї через кожні 1,2 метра

— Тут і худобу маю у хліві — корову, курей. Як то все лишати? — махає рукою Ігор Іванович.

Вирішувати проблему Лісників зобов"язали Бережанську міськраду.

— Ми надіялися, що гроші з обласного бюджету виділять. Але сказали, що то наша компетенція. Нового житла в місті нема, тож намагаємося спасти будинок Захарківа. Треба укріплювати гору — забити сваї через кожні 1,2 метра, — говорить заступник міського голови Бережан Олег Валов, 32 роки. — Роботи по укріпленню гори близько 450 тисяч гривень коштують, проектна документація — ще 10 відсотків від того. Методом просьб і переговорів стараємося вирішити проблему.

Техніка від міськради працювала два дні — 4 і 7 червня. Потім машини забрали.

Схожа проблема в селі Тисів Болехівської міськради на Івано-Франківщині. Там гора Коста зсувається на дорогу та обійстя 250 місцевих.

— У травні дощ лив, гору зсунуло на дорогу. Ми тоді цілу ніч не спали, оділися, документи наготували, дітей коло себе — і хотіли тікати. Але насипи перекрили нам дорогу, — розказує Олександра Гончар, 45 років, із Тисова. — Тиждень так сиділи — ні до аптеки, ні до магазину. Аж доки КамАЗи купи землі не розчистили.

Тисівці бояться затяжного дощу. Тоді знову зсунеться гора. Якщо перекриє місцеву річку, майже 80 хат може затопити. Треба укріпляти гору — бурити землю, забивати величезні палі та споруджувати зміцнювальну стінку. Кошторис таких робіт — майже 3,5 млн грн.

У Західній Україні зсуви виникають насамперед через перезволоження ґрунту опадами. Найбільше вони загрожують Івано-Франківщині, Закарпаттю, Тернопільщині та Буковині. У Чернівецькій області є понад 1600 зсувонебезпечних ділянок, 90 з них активні. Два тижні тому зсунулася земля на вул. Барбюса в Чернівцях і в селі Чорногузи Вижницького району. Ніхто не постраждав.

Зараз ви читаєте новину «Хата Ігоря Захарківа потріскалася через зсув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути