Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 18:31

Городина найкраще родить у центральних районах

 

Найпроблемнішими районами для вирощування сільськогосподарських культур на Львівщині є Турківський і Сколівський. Без удобрення землі отримати хороший урожай тут практично неможливо. Найкращі сільгоспугіддя — у центральній частині області.

— Львівщину можна розділити на чотири агроекологічні зони, — розповідає Анастасія Колодій, 60 років. Вона інженер-ґрунтознавець обласного Центру охорони родючості, розташованого у селі Оброшине Пустомитівського району.

Показує барвисту карту області:

— Ось у центрі жовтим позначені лісостепова зона і Подністров'я. Це — найкраща в області територія для сільського господарства. Найменш родючими з наявних тут типів ґрунтів є світло-сірі опідзолені. Але й вони при внесенні необхідної кількості мінеральних добрив і вапнуванні придатні під усі сільгоспкультури, сади та ягідники. Інші ґрунти — темно-сірі, чорноземи, типові й карбонатні опідзолені — універсального використання. Тобто садити тут можна все.

Північна частина розмальована зеленим і рожевим кольорами.

— Це Поліська зона. У ній можна виділити дві частини — багатшу і біднішу. У першій переважають дерново-карбонатні ґрунти. Це одні з найкращих ґрунтів в області. Годяться для вирощування практично всіх культур. Єдине, що там не піде, — це плодово-ягідні. Проблемно також висадити льон чи картоплю. Інша частина Полісся — дерново-підзолисті, піщані та слабопіщані ґрунти. Вони характеризуються низьким умістом гумусу, тож вимагають більшої кількості добрив. Найкраще тут садити льон, картоплю і жито.

На півдні, ближче до гір, починається Передкарпатська зона.

— Ця територія має менше тепла, тут більше опадів. Основні типи ґрунтів — дерново-підзолисті, поверхнево-глинні, лучні, дернові. Вирощування основних сільськогосподарських культур тут можливе при проведенні певних заходів — вапнуванні, внесенні фосфорно-азотних добрив, у деяких випадках осушенні. Найкраще вирощувати зернові. Найскладніші для обробки землі гірські райони — так звана Карпатська зона. Тут переважають буроземи, дерново-білоземні ґрунти. У них високий рівень кислотності, недостатнє фосфорне живлення. Їх обов'язково потрібно вапнувати, вносити багато органічних і мінеральних добрив. А це вимагає значних матеріальних і фінансових витрат. Можна вирощувати овес, жито, багаторічні трави. Картопля також добре росте.

Зараз ви читаєте новину «Городина найкраще родить у центральних районах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути