Ексклюзиви
понеділок, 30 січня 2006 18:22

Галицьким газом колись обігрівали Москву

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Оператор Ігор Ліщинський обслуговує установку підготовки видобутого газу Рубанівського, Турбабівського і Малорожанського газових родовищ
Оператор Ігор Ліщинський обслуговує установку підготовки видобутого газу Рубанівського, Турбабівського і Малорожанського газових родовищ

Відколи 40-річний Ігор Ліщинський повернувся з армії, працює оператором на установці комплексної підготовки газу "Рубанівське" на Миколаївщині — важливому газовому вузлі Західної України.

Уже 16 років чоловік крутить вентилі труб з українським блакитним паливом. Кілька тижнів тому тут запустили дві нові свердловини. Ліщинський переконаний: Галичині вистачає свого газу.

Веселий чоловік Ліщинський закутаний у сині ватяні куртку та штани, на голові помаранчева каска. Об"єкт його невеликий — 20 на 20 метрів. На цій площі чудернацько сплелися жовті труби, на кожному кроці — крани, прилади тиску. На "Рубанівське" стікається газ трьох родовищ — Малогорожанського, Рубанівського та Турабівського. Рубанівське родовище запустили у 2004-му, а від початку експлуатації двох нових свердловин Турабівського не минуло й трьох тижнів.

— Що сталося на початку року з Росією? Думаю, що то спеціально так перед виборами роблять, — наголошує Ігор.

Головне завдання Ігоря — стежити за тим, щоб газ очистився від бруду, води і зайвих хімічних домішок. Потім газ доходить до магістралей газопромислового управління, звідки його постачають у навколишні села. Потужностей "Рубанівського" достатньо, аби забезпечити паливом близько 10 населених пунктів. Чимала частка "блакитного палива" потрапляє і на Миколаївський цементний завод.

Протягом 2005 року газопромислове управління "Львівгазвидобування" пробурило 18 нових свердловин на території шести областей Західної України. Понад 60% видобутку припадає на Львівщину. Начальник управління Роман Дідусь, 48 років, теж переконує, що для населення Львівщина видобуває достатньо газу:

— У 2005 році ми видобули 1,1 мільярда кубічних метрів газу. Мешканці Львівщини споживають трохи більше 300 мільйонів кубометрів, 450 — котельні й інші бюджетні теплогенеруючі об"єкти. Ще 850 мільйонів кубів іде підприємствам області. Хочу запевнити, що у ваші будинки потрапляє виключно наш газ, — каже Дідусь.

Спеціалісти кажуть, що хвилюватися з приводу подорожчання російського газу пересічному галичанинові не варто. Хоч на східному кордоні ми платимо за газ 390 гривень за тисячу кубометрів, галичанин платить і платитиме 175 гривень, якщо має лічильник.

У ваші будинки потрапляє виключно наш газ

Україна щороку видобуває свого газу близько 20 мільярдів, а споживає 78. Роман Дідусь переконаний, що слід економити. За його словами, якщо серйозно поставитися до енергозбереження, то вдасться зекономити до 70% газу. Лише на Львівщині можна зекономити мільярд кубів. Треба впроваджувати нові технології, зокрема на котельнях, та навчити людей ставитися до економії серйозно.

Головний інженер "Львівгазвидобування" Степан Чопань, 50 років, каже, що однією економією не обійтися:

— Необхідно вкладати гроші в геологічну розвідку, шукати нові родовища. Якщо ми працюватиме з нинішнім свердловинами, газу вистачить на п"ять-шість років.

Не секрет, що дешевий російський газ зіграв з українцями злий жарт. У старі часи радянську владу звабив великий уренгойський газ, а галицький видобуток закинули.

З початком газового протистояння з Росією керівництво "Львівгазвидобування" отримало вказівку з Києва добувати щодоби по 250 тис. кубометрів додатково. Завдяки виходу на максимальні оберти доручення вдалося виконати, а українці не помітили кризи.

Як видобували український газ

1924 рік — перша газова свердловина в Дашаві
1939 рік — добуто перший справжній промисловий газ
1940 рік — проектування найбільшого газопроводу в Європі "Дашава-Київ"
1945 рік — побудовано 500-міліметровий газопровід до Києва
1948 рік — газопровід продовжено до Брянська
і Москви
1951 рік — галицьким газом почали обігрівати Москву
Найбільше сховище

Саме на Галичині збудовано найбільше на той час у світі підземне сховище газу (24 млрд куб. м) на виснаженому Більшоволицького родовищі. Було це в середині сімдесятих років минулого століття, коли СРСР почав експортувати газ із Уренгою до західних країн, зокрема Італії. Взимку газ ішов просто за кордон, а влітку обсяги експорту зменшували. Аби не зупиняти виробництво, газ ціле літо акумулювали у сховищі. Взимку його повторно видобували.

Зараз ви читаєте новину «Галицьким газом колись обігрівали Москву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути