понеділок, 05 березня 2012 00:15

Дитину можуть забрати з сім'ї на рік

  Володимир Лис закликає сільських голів повідомляти про кризові сім’ї
Володимир Лис закликає сільських голів повідомляти про кризові сім’ї

Сьогодні на Львівщині в інтернатах перебувають 5156 дітей. Із них 1603 сироти або позбавлені батьківського піклування, інваліди. Решта потрапляють туди за заявою батьків через складне матеріальне становище. Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко вимагає у львівських чиновників працювати над тим, аби таких батьків позбавляли прав, або допомагати їм створювати нормальні умови для сім'ї. Без статусу сироти дітей з інтернатів не можуть усиновити чи взяти під опіку.

— На 1 лютого в області зареєстрували 1475 дітей, що перебувають у складних життєвих обставинах. Їхні батьки п'ють, не працюють, немає нормальних умов для життя. З них 1410 — це малеча, батьки яких ухиляються від своїх батьківських обов'язків. 44 дитини потерпали від домашнього насилля. 21 — системно залишає дім, навчальний заклад, — розповідає 39-річний Володимир Лис, начальник служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації. — 625 сімей зараз перебувають під соціальним супроводом. Їм допомагають найняти юриста, поспілкуватися з психологом, стати на біржу праці, оформити документи для субсидій. Найбільше таких сімей у Буському, Кам'янка-Бузькому та Яворівському районах.

Як дізнаєтеся про такі сім'ї?

— Їх насправді більше, ніж зареєстровано. Не про всіх стає відомо. Про кризову сім'ю в районну службу дітей має повідомити сільський голова, директор школи, священик, сусід. Але відповідальність несе голова. Торік проти одного голови сільради порушили кримінальну справу. У селі в неблагополучній сім'ї померла малеча. Він знав, що там п'ють, дитину можуть побити, але нічого не зробив. Часто таку інформацію замовчують. Був випадок, коли у неповнолітньої почалися пологи. Священик сам узяв машину, відвіз у лікарню, домовився з лікарями. Це те, що мав би зробити голова.

Яка процедура вилучення дітей?

— Спеціальна комісія їде на місце і перевіряє. Якщо є загроза для життя чи здоров'я дитини, складається акт. Голова району чи міста підписує розпорядження про подальше влаштування малечі у відповідному закладі. Далі за рішенням суду її можуть вилучити із сім'ї на рік. Після медичного обстеження вона потрапляє у притулки, будинки сімейного типу, прийомну сім'ю без права усиновлення. Якщо за рік батьки виправляються, дитину повертають додому. Якщо ні — позбавляють батьківських прав. Тоді дитя можуть усиновити.

Альтернатива якась є?

— Дуже добре, коли дітьми опікуються родичі. У лютому на Львівщині чоловік убив свою дружину, матір 11 дітей. Він у в'язниці. Семеро дітей неповнолітні. Спочатку ми планували, що найстарші дочки 21-річна та 20-річна зможуть стати опікунами. Проте у них свої малі. Опікуном швидше за все стане 18-річна сестра. Матимуть державну допомогу — по два прожиткові мінімуми на дитину.

Чому так багато дітей без статусу сиріт в інтернатах?

— Відтепер комісія перевірятиме особову справу кожного учня інтернату. Якщо дитина з року в рік там навчається, батьків позбавлятимуть батьківських прав. Це означає, що вони не хочуть займатися вихованням.

Зараз ви читаєте новину «Дитину можуть забрати з сім'ї на рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути