Ексклюзиви
вівторок, 02 травня 2006 18:37

Дерево впало на дитячий майданчик

Автор: фото: МНС у Львівській області
  У парку Франка столітній клен розтрощив лавку і впав на дитячий майданчик
У парку Франка столітній клен розтрощив лавку і впав на дитячий майданчик

У парку ім. Франка біля Львівського університету минулої п"ятниці на дитячий майданчик упало дерево. Трирічного хлопчика відвезли до міської дитячої клінічної лікарні, тридцятирічну жінку — до нейрохірургічного відділення лікарні швидкої допомоги. Незначні травми та сильний переляк отримали ще кілька дітей.

Найбільше постраждав трирічний Ярема Мих. Про його травми чергові лікарні говорити відмовляються, посилаючись на заборону начальства. Кажуть лише, що його стан середньої важкості. Ще одна потерпіла, 31-річна Ольга Шевчук, лежить у нейрохірургічному відділенні лікарні швидкої допомоги. Гілки дерева вдарили її по голові. Cтан жінки стабільний. Їй дають снодійне — щоби не нервувалася та набиралася сил.

Кореспондент "ГПУ" зустрівся з іншою потерпілою — матір"ю однорічного Назара та трирічного Романа, відомою київською віолончелісткою Ольгою Шутко, 30 років. Вона бачила, як падало дерево та як накрило гіллям дітей і дорослих. Згадує про той вечір неохоче. До сих пір моторошно.

Дитмайданчик відремонтували торік

— Ми завжди гуляємо в парку, — бере меншенького сина на руки Ольга. — Я з Назаром була у пісочниці, а Роман із Яремою (Михом. — "ГПУ") стояли біля гірки, хотіли кататися. Почула тріск — на нього навіть ніхто не відреагував. А я дивлюся — дерево почало падати просто на Романа! Розумію, що ні добігти до нього не встигну, ні крикнути, щоби утікав. Зробила кілька кроків, підхопила Назара на руки, а Романа вже вкрило гіллям. На щастя, він одразу впав на пісок. Великими гіляками його не зачепило, але перепало від менших, із самої крони. Я побігла до нього, витягнула. Він плаче.

Парковий дитмайданчик минулого року відремонтувала мережа ресторанів швидкого харчування "Пузата хата". Навколо нього височіють столітні клени. Дерево, що впало, не виглядало аварійним, але всередині було трухлявим. Від різкого пориву вітру стовбур луснув навпіл. Тепер чотириметровий пень, немов переламаний сірник, стовбичить за десять кроків від гойдалок. Стовбур десь із півтора метра в обхваті розтрощив лавку так, що вона склалася навпіл. Грубіше гілля ніби ножем зрізало крила на качелях-літачку й вивернуло із землі її основу. Віття постинали і відтягнули. Залишилися лише товсті ковби.

А я дивлюся — дерево почало падати

— Неподалік був міліціонер, він із мобілки викликав "швидку" та рятувальників, — продовжує Ольга. — Дуже постраждали Ярема і жіночка. Біля них були медики. А ми рятувалися самі, бо, я так зрозуміла, нами ніхто займатися не буде. Передзвонила додому. Прийшла моя свекруха Лідія Остапівна. Удома приклали Романові до голови холодне, намастили ґулю живокостом. Він заснув, а за 15 хвилин прокинулася, знову почав плакати. Ми викликали "швидку", з Романом поїхали на Топольну в лікарню. Там зробили знімок, лікар сказала, що все добре, внутрішніх набряків немає.

У вихідні на тому самому майданчику гралися діти. Нагадування про можливу трагедію: стовбур дерева, перемішані тирса з піском — їх не лякає. Але ті, хто бачив пригоду на власні очі, ходити парком бояться.

— Мамо, дивися, он дерево нахилене... — каже тепер до Ольги Шутко син Роман.

Небезпечні дерева вирубають

Іще в п"ятницю ввечері мер Львова Андрій Садовий, 37 років, розпорядився утворити комісію для з"ясування причин та обставин нещасного випадку в парку. Міський голова доручив комісії допомогти потерпілим.
Андрій Садовий також зобов"язав керівників управління інженерного господарства та житлово-комунального господарства обстежити всі дерева на дитячих і спортивних майданчиках, на зупинках транспорту. Усі аварійні дерева ліквідують.

Дуб колись розчавив "Побєду"

Закладений у ХVII ст. парк Франка — один із найстаріших муніципальних парків Європи. Більшість його дубів, грабів, лип, смерек посадили після 1855 року, відколи парком заопікувався львівський садівник Бауер.
Наприкінці ХІХ ст. тут пройшов потужний буревій. За словами очевидців, десятки дерев повалило. Переповідають також, що у 50-х роках величезний дуб, який почали зрізати, роздушив авто "Побєда" разом із водієм. Кілька могутніх дубів і кленів упали після вітрів у 2002 році.

Зараз ви читаєте новину «Дерево впало на дитячий майданчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути