Ексклюзиви
середа, 29 грудня 2010 14:30

"Давно хотів мати в кабінеті портрети Шухевича, Бандери, Коновальця і Петлюри"

Автор: фото: Олена ДЗІК
  Голова Тернопільської облради Олексій Кайда
Голова Тернопільської облради Олексій Кайда

"Уже три тижні сиджу в кабінеті заступника. У моєму зараз косметичний ремонт. Стеля потріскалася. Совдепівські двері, світильники треба міняти. Поставив завдання, щоб до Нового року в'їхати", — каже голова Тернопільської облради, "свободівець" Олексій Кайда, 39 років.

Кайда очолює раду із березня 2009 року після позачергових виборів. Раніше був депутатом Львівської облради.

На одному з крісел під стіною — портрет провідника ОУН-УПА Романа Шухевича.

— Це мені однопартієць Богдан Яворський тиждень тому подарував. Сам малював. Я давно хотів мати в кабінеті портрети Шухевича, Бандери, Коновальця і Петлюри. Замовлю йому решту картин.

На столику стоїть лялька-копія Кайди на скляному постаменті з підписом "Від вдячних лялькарів".

— Бачите, у нього навіть такий самий довгий ніс, — позує біля своєї копії. — Цього року виділили 335 тисяч на Театр актора і ляльки. Зокрема купили бус для перевезення трупи й декорацій. Ось таким чином актори мені віддячили.

Назвіть свої найбільші невдачі на посаді.

— Не змогли реформувати аптечну галузь. У нас близько 60 комунальних аптек і кіосків. Вони встановлюють надбавку 20, 25, 30 відсотків. Торік у жовтні прийняли рішення створити комунальне підприємство "Тернопільфарм", яке би встановлювало єдину ціну на ліки. Але наштовхнулися на спротив керівників аптек. Судимося.

Не отримали грошей на оновлення бази та ремонт університетської лікарні. Хоч постановою Кабміну було передбачено 37 мільйонів гривень на три роки.

Чим можете похвалитися?

— За півтора року ухвалили понад 600 рішень, спрямованих на розвиток соціально-економічного й культурного потенціалу області. Створили інформаційно-туристичний краєзнавчий центр. Отримали диплом за природно-рекреаційний кластер "Дністровський каньйон". Він дає можливість одержати 500 тисяч гривень із держбюджету 2011-го на створення у селі Устечко туристично-ділового центру.

Покращили якість доріг в області. Не віддавали гроші в район, як минулого року. Призначили розпорядником коштів управління ЖКГ облдержадміністрації, замовником робіт — комунальне підприємство "Архбудсервіс". Таким чином контролювали процес. Підрядники давали гарантію на три роки.

Виділили доплату ветеранам ОУН-УПА по 100 гривень до пенсії. І на наступний рік таке запланували. Таких ветеранів у нас понад тисячу. Запустили проект із утилізації сміття. На початку наступного року сміттєпереробна лінія буде доставлена в Тернопіль. Зараз це узгоджується в Міністерстві екології.

Коли поновлять авіарейси з Тернополя?

— Виділили 1,5 мільйона гривень на аеропорт. Днями завершать ремонт освітлення полоси, яке років 10 не працювало. 22 грудня на представлення губернатора прилітав віце-прем'єр Сергій Тігіпко. Літак сідав. Аеропорт функціонує. Частину львівського аеропорту скоро закриють на реконструкцію, то деякі їхні рейси ми хотіли би взяти. Ведемо переговори з авіакомпаніями.

Після місцевих виборів 18 депутатів облради перейшли до інших рад. Ще двоє відмовилися від мандатів напередодні виборів. Проте нові депутати так і не посіли свої місця.

— Є проблема в обласній ТВК. За постановою Центрвиборчкому призначили нову комісію. Вони мали взяти установчі документи, перереєструватися, виробити новий код, отримати печатку. І тоді вводити нових депутатів. Але цього не роблять.

Чим таке загрожує?

— Це повністю паралізує раду. Нехай зараз є близько 90 депутатів. Але ж відвідуваність не завжди 100 відсотків. Тому прийняття бюджету під питанням. 4 січня бюджетна сесія. Частина депутатів поїде десь відпочивати, дехто хворіє. Усі живі люди, можуть мати якісь проблеми.

Серед депутатів облради багато бізнесменів. Лобіюють свої інтереси?

— Можливо, з такою метою підприємці ідуть у парламент.  А в ради нижчого рівня – аби захистити свій бізнес від контролюючих органів. Ні для кого не секрет, що побори весь час збільшуються.

Жителі області майже одностайно підтримують "Свободу". Не боїтеся їх розчарувати?

— За півтора року ми показали, що можна працювати відкрито і прозоро. Не було жодного скандалу – ні земельного, ні корупційного.

Більшу частину своєї зарплати ви віддаєте на благочинність. Залишаєте собі 5 тисяч гривень. Вистачає?

— Я не вдягаюся у відомих світових дизайнерів. Купую у наших виробників. У Вороніна, наприклад, фасон той самий, а ціна не захмарна. Не їм у дорогих ресторанах. Хочу допомагати тим, хто цього потребує. У мене на прийомі 80 відсотків звернень – це прохання про матеріальну допомогу на лікування, операції, слухові апарати.

Чому на Тернопільщині знову поміняли губернатора?

— Думаю, це пов'язано з результатами місцевих виборів. Михайло Цимбалюк зарекомендував себе в області як господарник. Ми обидва люди компромісні. Ситуацій "я головніший" не було. Вирішували господарські питання. А в політичному плані кожен залишався при своїй думці.

"Свобода" виділила мерседес

Олексій Кайда народився в Бердянську Запорізької області. Закінчив радіотехнічний факультет Національного університету "Львівська політехніка" за спеціальністю "інженер-системотехнік".

Зі Львова до Тернополя переїхав у березні 2009-го. Службового житла не має.

— Орендую двокімнатну квартиру. Не в центрі, але близько до роботи, — розповідає.

Має службовий автомобіль "Тойота Лендкрузер". Сірий "мерседес" 1993 року випуску йому для власного користування виділила "Свобода".

Сім'я Кайди живе у Львові. Дружина Оксана керує фондом вишивки в етнографічному музеї. Син Богодар навчається у школі №51. Мають однокімнатку площею 35 кв. м неподалік "Сільмаша" і чорну "Тойоту Камрі" 2002 року. Олексій Петрович приїздить до родини на вихідні та свята. Відпочиває з родиною в Бердянську.

— Подарунок дружині вибрати — проблема. Косметикою Оксана практично не користується. Парфуми не сприймає, в неї алергія. На Миколая подарував срібний перстень. Оригінально зроблений, із пелюстками. Але мусили з нею зайти в магазин, щоби поміряти. Те, що 19-й розмір, знаю. Але не кожен такий підходить. А влітку в Бердянську купив їй глечика ручної роботи. На ньому зверху соняхи були виліплені. А дружина дуже любить соняхи. У нас і тюль на кухні із соняхами.

Каже, що часто мріє відключити мобільний телефон.

— Я його навіть у відпустці не вимикаю. Хочу добудувати квартиру, поставити камін. Ми викупили стрих. Але потрібно часу і грошей.

Новий рік святкуватиме в Тернополі.

— Я вже трохи врісся тут. Дружина і син приїдуть до мене. А на свят-вечір будемо у Львові. Спочатку в себе швиденько повечеряємо. А потім підемо до тещі, Марії Вульчин, помагати готувати вечерю. Майже 20 років збираємося у неї. Вона відомий у Львові політичний діяч, політв'язень.

Зараз ви читаєте новину «"Давно хотів мати в кабінеті портрети Шухевича, Бандери, Коновальця і Петлюри"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути