понеділок, 23 квітня 2012 07:30

Чорнобильці — люди, яких треба завжди пам'ятати

26 квітня Україна відзначатиме сумну дату — чергову річницю з тієї ночі 1986 року, коли сталася аварія на ЧАЕС. Цьогоріч символізм трагізму полягає в самих цифрах — 26-го 26 років. Основним обов'язком держави є не лише збереження пам'яті про тих рятівників — мужніх і молодих, які пішли від нас, та постійна допомога постраждалим унаслідок страшної трагедії.

Проблеми чорнобильців — непросте питання. Навколо нього багато політичних спекуляцій, безмежний цинізм деяких політиків, ненажерливість та відверта брехня.

Дивує позиція так званої опозиції. Використовуючи проблеми постраждалих від аварії на ЧАЕС для "роздування" власних політичних рейтингів, опозиція за два останні роки не запропонувала жодного дієвого закону, жодної ефективної законодавчої норми для вирішення проблем цих людей. Вже не говоримо про створення комплексної програми захисту чорнобильців. Звісно, критикувати легше, ніж щось створити.

Іншою важливою проблемою є підступна цинічність деяких українців. Йдеться про фальшивих чорнобильців, які за хабарі зробили собі відповідні документи і безтурботно паразитують на біді інших. При цьому здоров'я, яке, на відміну від ліквідаторів та постраждалих дітей, в них є, витрачають на відпочинок, безглузду пиятику і байдикування. З державного бюджету йдуть мільйони гривень на їх утримання в той час, коли справжні чорнобильці недоотримують те, що їм належить по праву.

Сьогодні ми чуємо багато критики на адресу влади й особисто президента. Проте, на думку іноземних фахівців з питань радіоактивного ураження та атомної енергетики, Вікторові Януковичу вдалося за два роки зробити більше, ніж усім його попередникам разом. Проаналізуємо зміст реформ президента і їхнє виконання.

Серед основних напрямів соціальних ініціатив президента проголошено допомогу інвалідам ліквідаторам аварії на ЧАЕС та інвалідам, потерпілим від Чорнобильської катастрофи, які потребують спеціалізованого лікування. На це передбачене збільшення фінансування на 50 млн грн.

Наприкінці березня Міністерство соціальної політики уклало багато угод на послуги санаторно-курортного лікування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Вартість угод становить 203,71 млн грн. Путівки у санаторно-лікувальні заклади придбані на період з 1 квітня до 30 листопада поточного року. Профіль захворювань — кровообіг, зір, дихання, травлення, нервова, сечостатева, кістково-м'язова та ендокринна системи.

Якщо звернутися до конкретного виконання вищевказаних кроків президента, то як приклад можна взяти Волинську область. За словами начальника відділу компенсацій, оздоровлення, переселення та забезпечення житлом громадян, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи Волині Людмили Нікітюк, цього року діти почали оздоровлюватися у квітні, на місяць раніше, ніж торік. Так, уже організували три групи по 25 осіб. Фахівець також додає, що профільне міністерство визначило 28 санаторіїв, де оздоровлюватимуться чорнобильці у першій половині року. "Волинський санаторій "Лісова пісня" поки що не включений у список, проте сподіваємося, що ситуація зміниться на початку літа", — говорить Людмила Нікітюк. За її словами, поки що 75 путівок надали дітям, які мають проблеми із зором і 111 — у санаторії матері та дитини.

Тож, можна зробити висновок — процес розпочався. А головне — це те, що президент змусив владу працювати. Тому і буде виконання усього заявленого, інакше багато-хто з високопосадовців вмить злетить з політичного олімпу.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці — люди, яких треба завжди пам'ятати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути