Ексклюзиви
понеділок, 10 жовтня 2011 05:30

Уболівальників возять на хокей автобусами ЛАЗу

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Хокеїсти команди ”Донбас” атакують ворота ”Левів”. Матч відбувається у Льодовому палаці в Новояворівську у суботу ввечері.  На гру прийшли понад 600 глядачів
Хокеїсти команди ”Донбас” атакують ворота ”Левів”. Матч відбувається у Льодовому палаці в Новояворівську у суботу ввечері. На гру прийшли понад 600 глядачів

На Львівщині з'явилася хокейна команда "Леви". Із вересня вона грає у професійній лізі України. Матчі й тренування проходять у Льодовому палаці в Новояворівську. Створив команду власник Львівського автобусного заводу Ігор Чуркін, 43 роки.

— Футбольний клуб "Львів" — на межі розпуску. "Карпати" не всі люблять через їх керівництво — уболівальників не поважають, ціни на матчі луплять шалені. Баскетбольна "Політехніка" жевріє. То може, хоч на хокей можна буде сходити із задоволенням, — говорить 25-річний Вадим. У суботу по обіді стало більше біля великого нового автобуса ЛАЗ на вул. Винниченка у Львові. Звідси всіх охочих безкоштовно везуть у Новояворівськ. — Моя дівчина вже другий раз зі мною їде, так їй сподобалося. Новояворівськ від Львова недалеко. Команда гарна. Хочеться вболівати за щось своє, львівське, на всеукраїнському рівні. Якщо зроблять льодовий палац у Львові, думаю, популярність у команди буде шалена.

Близько15.30 автобус заповнюється пасажирами. На сидіннях у кінці салону — молодь. На передніх — старші чоловіки — працівники автобусного заводу. Тримають на колінах у прозорих пакетах канапки та літрові пляшки соку. Автобус вирушає, попереду — три машини фанатів із клубними прапорами команди. Це темно-червоні стяги з головою лева.

Льодова арена в Новояворівську існує третій рік. Тут є місцева хокейна команда "Явір", дитяча хокейна школа "Галичина". Перед матчем усе подвір'я перед палацом заповнене людьми. Багато дорослих прийшли з дітьми. Вхідний квиток на матч — 20 грн.

— Це не гроші для наших, — каже новояворівець 23-річний Сергій Дяків. — У містечку можна покататися на ковзанах, поплавати в басейні. А от емоцій нам бракувало. Тепер люди мають за кого повболівати, куди вкласти свій крик і енергію.

У палаці 600 глядацьких крісел. Усі заповнені.

Біля 17.00 гравці виходять на поле в червоно-чорній формі. Грають із донецьким "Донбасом". Зала скандує "Леви!". У складі львівської команди — 25 гравців із Білорусі, Росії, Києва, Харкова, Донецька віком від 20 до 32 років. Є перший американський легіонер в українському хокеї — воротар Раян Донаван.

На перших хвилинах він ловить шайбу. Зала знову кричить, по пластиковій огорожі долонями луплять діти з "Галичини".

Після третьої частини гри — рахунок 0:4 на користь "Донбасу". Глядачі проводжають львівську команду оплесками.

— "Леви" нормально себе показали. Шкода, що американця-воротаря замінили. Йому шайбою розбило шолом, але сам не травмувався. Треба було залишити, — каже вболівальник на виході.

У роздягальній львівські хокеїсти витирають рушниками спітнілі голови.

— У мене були ще дві пропозиції у столиці. Вибрав "Левів", бо умови тут найкращі, — каже російською киянин Олексій Хміль, 30 років. Грає під 47-м номером. До того виступав за столичний "Компаньйон". — Тренуватися в Новояворівську можна цілий день, такого більше ніде не знайдеш. Навіть погуляти в місті не маємо часу. Живемо в комфортних квартирах по двоє-троє. Найбільше боявся мовного бар'єру. Але в Новояворівську російську сприймають нормально. Проблеми були у Львові. Одного разу в продуктовому мене спитали, чого це я звертаюся російською.

Президент "Левів" Ігор Чуркін не говорить, скільки витрачає на утримання гравців. Каже, мінімальний бюджет професійної хокейної команди — $300 тис. у сезон. Для "Левів"-початківців це може бути втричі більше.

— Відродження українського хокею має розпочатися зі Львова. Тут колись провели перший хокейний матч в Україні. Я переконаний, що цей вид спорту в нас стане настільки популярним, що складе конкуренцію футболу, — розповідає Ігор Чуркін. — Розумію, що місцеві гравці, — це краще, ніж легіонери. Керуються не тільки особистими амбіціями, а й патріотизмом. А це позитивно впливає на гру. Будемо розвивати школу хокею в Новояворівську, щоб виховати своїх гравців.

Зараз ви читаєте новину «Уболівальників возять на хокей автобусами ЛАЗу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути