четвер, 18 грудня 2008 19:10

Араукарії у квартирах виростають під стелю

Араукарії у квартирах виростають під стелю

Третій рік на утепленій лоджії 34-річної львів"янки Яни Горбач росте араукарія. Це вічнозелена рослина, яка ззовні схожа на ялинку. Горбачі переносять півтораметрове дерево в квартиру лише в сильні морози та на новорічні свята. Прикрашають іграшками та гірляндами.

— Шукала деревце на Новий рік, а на базарі побачила араукарію, — розповідає Яна. — Пощупала пласкі голочки, бо думала, що це гумова ялинка. Окрім назви, нічого про неї не знала. Ростила її так, як радили в Інтернеті люди, що займаються розведенням цих рослин.

Своє деревце жінка пересаджувала після купівлі лише раз навесні.

— Араукарія не любить пересадок, робити це треба обережно, щоб не пошкодити корені, — додає господиня. — Я купила магазинну суміш для азалій і рододендронів, на дотик вона ніби волога. На дно горщика насипала керамзіт — спеціальні камінчики для дренажу. Рослина довго призвичаювалася, здавалося, що гілочки опустила. Але поволі почала відходити.

Після пересадки коріння відновлюється місяць-півтора. У цей час варто додавати в ґрунт стимулятори росту "Корневін" або "Укореніт". Вони допомагають укоренитися.

— Рослина не переносить протягів, — додає Яна. — Не любить змін, тому не варто совати горщик із місця на місце. Якщо рослині не підходять умови, вона завмре і не ростиме. У гіршому випадку почне скидати не голочки як ялинка, а гілочки. До речі, якщо араукарія скинула гілочки, вони вже не відновляться. На тому місці буде голий стовбур. Спершу опадають нижні гілки. Якщо ж все підходить, то вона виростає до трьох метрів.

У львівських квіткових магазинах продають араукарії, завезені із Польщі та Голландії. Продавці кажуть, попит на них зростає в середині грудня.

— Ми попереджаємо покупців, що араукарія любить світлі просторі приміщення, — розповідає продавець гуртівні "Екзотичні рослини" Андрій Самсонюк. — Улітку їх слід затіняти — створювати розсіяне світло. Узимку бажано тримати в прохолодній кімнаті, температура має бути не вищою, ніж +12-15 градусів. Достатньо підливати раз на два-три тижні. На 3–5-літровий горщик потрібно одну літру води. Особливого підживлення араукарії не потребують, достатньо влітку двічі удобрити слабким розчином мінеральних добрив або спеціальною підживкою для хвойних рослин. Обприскувати не варто, на вогких голочках збиратиметься більше пороху.

На львівських базарах за півметрові араукарії правлять 60–70 грн, у магазинах можна купити півтораметрове деревце за  300–400 грн.

Зараз ви читаєте новину «Араукарії у квартирах виростають під стелю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути