четвер, 23 грудня 2010 19:09

"Ялина за тиждень у жарі опадає, а сосна до Йордана буде стояти"

Із понеділка на ринках обласних центрів продають ялинки. Торговці рекомендують придбати новорічне деревце вже, бо ближче до свят ціни зростуть на 10–15%.

— Я торік купила ялинку перед Миколая. Так вона вже на Різдво обсипалася, — розказує рівненка Олена Микитин, 29 років. — Цього року почекаю до 31 грудня. Хай і дорожче заплачу.

Підприємець Ігор Сердюк, 26 років, продає ялинки на Центральному продуктовому ринку Рівного. Каже, недобросовісні торговці рубають деревця на початку зими. До свят вони вже засихають.

— Щоб вибрати хорошу ялинку, треба ретельно оглядати гілки та стовбур. Свіже деревце має "правильно" пахнути, — пояснює. — Треба взяти зелену голочку і потерти в пальцях. Якщо запах хвої сильний, значить, її зрізали пару днів тому. Дерево, що стоїть два тижні, уже потроху втрачає аромат. Гілочки мають бути пружні, стирчати, а не обвисати. Якщо смикнути за них, голки не повинні осипатися. Обов'язково гляньте на стовбур — на зрізі повинен стояти чорний штамп. Він означає, що це дерево зрубали в лісгоспі, а не десь у парку.

Ялинка може простояти у квартирі максимум місяць-півтора. Одразу після покупки її варто винести на балкон або на двір. Стовбур занурити у відро з тирсою або піском.

— На морозі довше збереже свіжість. А в кімнаті ставте її за день-два до святкування, — радить підприємець.

Метрові ялинки на ринках коштують 50–60 грн, півтораметрові — 75–80 грн, вищі — 90–100 грн.

У Тернополі на центральному ринку поки що продають тільки сосни.

— Є люди, які люблять щоб у них удома від Миколая Новим роком пахло, — каже продавець 45-річний Петро Музика. — Я тоже так роблю. Ялина за тиждень у жарі опадає, а сосну як зараз поставиш, то до Йордана буде стояти.

Метрові сосни можна купити за 10 грн, 3-метрові — за 80.

Наполовину дешевше обійдуться дерева в лісгоспах. Лісівники продадуть метрові ялинки за 20–25 грн, півтораметрові — за 30, вищі — за 45–60 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Ялина за тиждень у жарі опадає, а сосна до Йордана буде стояти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути