понеділок, 25 червня 2012 00:00

19 квартир продають за програмою "Доступне житло"

Автор: фото: Марія КУЗЬМИН
  Майстри добудовують четвертий поверх на одній половині будинку на вулиці Шухевича у Самборі. На другій накривають дах. Штукатурять стіни, проводять внутрішні комунікації
Майстри добудовують четвертий поверх на одній половині будинку на вулиці Шухевича у Самборі. На другій накривають дах. Штукатурять стіни, проводять внутрішні комунікації

— Чоловік працює на машинно-колійній станції. 20 років стоїть у черзі на квартиру. Вилами по воді писано, чи її отримає. А на днях подзвонили з їхньої бухгалтерії, запропонували взяти помешкання в кредит у гривнях, і тільки під три відсотки, — розповідає 40-річна Оксана Тадеївна із Самбора.

— Це та програма "Доступне житло", про яку Азаров постійно розказує. Але мене від одного слова "кредит" у піт кидає. Там насправді не три відсотки, а 16. 13 із них має держава погашати. Але знаю я ту владу. Вибори пройдуть — і почнеться: держава бідна, гасіть ті відсотки самі.

У понеділок зранку Оксана йде з ринку додому попри ратушу. Тут гамірно. На лавах сидять молоді матері з дітьми, літні люди. Розпитую, що знають про нову програму.

— Там треба в черзі на житло стояти. А мій син у Львові роботу має, хотів би на місці квартиру. То йому та програма ні до чого, — махає рукою 56-річна Ольга Мартин. — Та й зарплату, казав, треба порядну. А йому по паперах тисячку дають. І жінка в декреті.

— То наколка, — чує нашу розмову 50-річний Олег Іванович. — Після виборів долар виросте і кредит у "зелені" переведуть. Держава заморозить компенсацію, і той позичальник аж згорбиться, щоб то всьо виплатити. Я своєму синові сам купив квартиру. П'ять років ішачив у Москві на будовах, але тепер ні від кого не залежний.

На вул. Шухевича, в новому мікрорайоні, фірма "Самбірська ГРОД" зводить 4-поверховий цегляний будинок. Він єдиний у районі в переліку учасників пільгового іпотечного кредитування.

Сюди від центру міста пішки 20 хв. Поряд три здані новобудови. Біля них чисто, є тротуари, стежки, клумби з квітами. Неподалік магазини, церква.

До кінця року новий дім мають здати в експлуатацію. 1 кв. м у ньому коштує 4762 грн. Однокімнатки мають площу 48 "квадратів", двокімнатні — 70, трикімнатні 87.

Із 67 квартир 19 пропонують реалізувати за програмою "Доступне житло". Поки що зголосилися шість сімей.

— Держава старається вирішити житлові проблеми українців, і треба тим шансом скористатися, — говорить Степан Мандюк, 69 років, директор "Самбірської ГРОД", що зводить будинки на Шухевича. — Ми працюємо з Ощадбанком та "Укргазбанком". Зараз там реально лежать гроші, прийдіть і візьміть. А люди чомусь не довіряють програмі, не спішать оформляти кредити. Якщо будуть бажаючі, можемо надати і більше квартир під "Доступне житло".

На фірмі дізнаюся контакти людей, які хочуть придбати помешкання за новою програмою.

Телефоную до 30-річної Ярини. Вона живе з батьками у двокімнатці, має двох малих дітей.

— Чоловік і я працюємо, зарплату отримуємо офіційно. Доходи дозволяють брати участь у програмі, — розказує. — Зібрали документи. Банк усе ретельно перевіряв і дозволив отримувати гроші. А Фонд зі сприяння молодіжному будівництву відмовив. І навіть не пояснив чому. Я так розчарувалася, що більше не вірю в ініціативи наших чиновників.

Зараз ви читаєте новину «19 квартир продають за програмою "Доступне житло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути