Ексклюзиви
четвер, 05 листопада 2009 20:31

100 львівських брам відреставрують німці за три роки

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Столяр Ярослав Гучко (ліворуч) знімає гарячим повітрям старий шар фарби на брамі XVIII століття з під’їзду будинку № 39 на площі Ринок у Львові
Столяр Ярослав Гучко (ліворуч) знімає гарячим повітрям старий шар фарби на брамі XVIII століття з під’їзду будинку № 39 на площі Ринок у Львові

Німці у Львові реставрують дерев"яні брами у під"їздах та внутрішніх дворах будинків в історичній частині міста. У середу шість місцевих столярних фірм під керівництвом реставратора 45-річного Крістофа Юнґганса почали відновлювати браму на пл. Ринок, 39. Міська рада виділила їм для роботи приміщення на першому поверсі сусіднього будинку. Майстри поставили стіл, долі розклали інструменти, ввімкнули обігрівачі.

— Ця брама схожа на ті, які я реставрував у старовинних церквах Лейпцига, — розповідає Крістоф. Із майстрами спілкується через перекладача. — Вона другої половини ХVIII століття.

У Львові Крістоф із вересня. За фахом столяр.

— Звання майстра в Німеччині почесне. Щоб його отримати, я три роки вчився, п"ять років працював помічником майстра і ще протягом двох років ходив на вечірні курси.

Українсько-німецький проект "Оновлення старої частини Львова" фінансують німці. Майстри працюватимуть у місті три роки. Планують реставрувати 100 брам.

— Відновити квадратний метр коштує від 100 до 500 доларів, — говорить Петро Мартинюк, 59 років, із кафедри реставрації Академії мистецтв. — Брама з площі Ринок має по 4 "квадрати" з кожного боку. От дивіться, вийняли шпиги і завіси. Щоби зробити ідентичні, будемо залучати ковалів. Далі знімаємо фарбу. Протягом 150 років браму малювали хто чим міг. Переважно олійними фарбами для підлоги.

Відновити квадратний метр коштує від 100 до 500 доларів

Спеціальним феном із гарячою парою майстер спочатку відпарює старі шари фарби.

— Видно, що дерево хвойне. Його колись просочували гарячими природними оліями, оліфою. Ми обробимо трансформаторним маслом і антисептиком від шашеля, — продовжує Петро Мартинюк. — Потім пофарбуємо, барвників достатньо. А ось інструменти майстер привіз свої. Бо в Україні всі для реставрації творів мистецтва, а не побутових виробів. Звичайно, простіше зробити нову. Але автентичні речі треба зберігати.

Першою у Львові німці відреставрували браму в стилі класицизму на пл. Катедральній, 8.

Зараз ви читаєте новину «100 львівських брам відреставрують німці за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути