Ексклюзиви
середа, 20 липня 2011 19:45
Лілія Гриневич
Лілія Гриневич
Перший директор Українського центру оцінювання якості освіти, координатор руху "Суспільство знань"

Базу даних випускників можуть використати на виборах

Вважаю вступну кампанію 2011 року грою без правил, яка порушує права абітурієнтів і знижує якість вітчизняної освіти.

Перш за все, такою її можна назвати через електронну систему подачі документів. Програма працює із численними помилками, її робота часто зривається, що є наслідком недолугого управління процесом впровадження такої системи у межах всієї України.

У наказі Міністерства освіти № 291 вказано, що абітурієнтом мають бути подані електронні заяви. Однак, ці електронні заяви не регламентуються як електронні документи відповідно до закону України про електронний документообіг. Наприклад, у електронній заяві не передбачено, що має бути електронний підпис, який використовуються для ідентифікації автора. А це означає, що абітурієнт, який подав таку заяву, а вона кудись загубилася, чи її не опрацювали, не може захистити свої права у суді, тому що ця заява не є справжнім документом.

Інше порушення прав людини полягає у тому, що будь-хто може ввести заздалегідь неправильні дані про людину. Наприклад, поставити завищений бал атестату, бо він не звіряється і не перевіряється ні з якою базою або спотворити інформацію про додаткові бали.

Таким чином у рейтинг вступників потрапляє половина абітурієнтів із завищеними сфальсифікованими балами. Інший абітурієнт, який міг бути у числі тих, хто може вступити на держзамовлення, опиняється нижче. Він швидко подає документи на контрактну форму навчання або в інший виш. Потім, коли залишається донести деякі документи, стає відомо, що половина осіб у рейтингу мали завищені бали. Але цей абітурієнт вже подав документи на контракт.

Положення передбачає цікавий момент: всі відомості про вступників мають бути занесені до єдиної бази даних освіти. Отже, передбачається, що всі, хто подає документи в електронному вигляді, а також ті, хто принесуть паперові документи, мають бути внесені до цієї бази.

Взагалі електронна система успішно працює у багатьох країнах світу, однак там використовується лише система. Ніякої бази даних Міністерства освіти, як у нас, немає.

Перша й головна загроза, яку несе ця база даних, - це порушення прав людини. Вона суперечить статті 32 Конституції України. У даних, що подаються до бази даних МО вказується адреса абітурієнта, стан здоров'я, сімейний стан випускника тощо. В цьому випадку ми маємо справу зі створенням серйозної бази даних всіх вступників 2011 року.

Невідомо, як використовуватимуть цю базу напередодні виборів. Невідомо, хто є розпорядником такої бази, як ця інформація захищена і як буде використовуватися.

У цій вступній кампанії проблема не лише у базі даних. Держзамовлення цьогоріч регулюється в ручному режимі. Скорочується воно не по всіх вишах та всіх спеціальностях, а лише по деяким ВНЗ.

Наприклад, університети "Києво-Могилянська академія" та у "Львівська Політехніка" позбавили безкоштовного навчання на спеціальностях журналістики. Натомість збільшили держзамовлення на гуманітарні спеціальності у технічних навчальних закладах. Така політика знижує якість освіти, оскільки абітурієнти не мають можливості безкоштовно навчатися у передових університетах країни, які мають свої традиції та цілі наукові школи.

Краще б Міністерство освіти займалося контролем якості освіти. Наразі немає прозорого державного рейтингу якості із показниками знань випускників українських університетів. Немає зовнішніх кваліфікаційних іспитів, як б складали студенти перед закінченням вишу.

Зараз ви читаєте новину «Базу даних випускників можуть використати на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути