Ексклюзиви
пʼятниця, 22 жовтня 2010 12:19

Табачник проти українських письменників в шкільних програмах

Табачник проти українських письменників в шкільних програмах

Міністр освіти та науки України Дмитро Табачник порадив Забужко, Андруховичу і Жадану йти шляхом Толстого і Достоєвського.

олстой і Достоєвський були моральними авторитетами для суспільства останньої чверті XIX – початку XX століття. Сьогодні їх авторитет набув такого всесвітнього значення, що жодного українського письменника минулого чи сучасності з ними навіть порівняти неможливо. Але ж за життя їх не вивчали в гімназичному курсі, і це не завадило ані суспільству "знайомитися з моральними авторитетами", ані самим авторитетам набути світового значення. Нехай Забужко, Андрухович і Жадан йдуть тим самим шляхом", - заявив міністр в інтерв'ю виданню ZAXID.NET.

Табачник пообіцяв не втручатися в програму з літератури.

"Але я висловив свою власну думку, і зараз кажу: підручники з літератури старших класів і без того надзвичайно переобтяжені, щоб вписувати у програму кожного охочого українського літератора", - додав він.

"У нас була дискусія з одним із старших письменників, Євгеном Дударем, і я, перебуваючи в опозиції, розкритикував його казку про Червону шапочку. І зараз можу повторити, що я вважаю, що не можна її включати до підручників для восьмого класу. Поясню. Є Камасутра, якій більше двох тисяч років – принаймні первинному тексту. Є "Декамерон", якому вже більше шести століть. Але це – не підстава вивчати чи Камасутру, чи "Декамерон" у восьмому класі. Так само Дудар образився – мовляв, чого це він критикує мій твір, написаний у 1986 році. Але ж це – сатирична казка для дорослих! Ось і все", - зазначив міністр.

В цьому ж інтерв'ю Табачник назвав три речі, за які він почав шанувати Галичину.

Зараз ви читаєте новину «Табачник проти українських письменників в шкільних програмах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути