Ексклюзиви
середа, 15 вересня 2010 13:18

СБУ стверджує, що справу проти історика не порушували

СБУ стверджує, що справу проти історика не порушували

Сьогодні у Львівському управлінні СБУ дали перші коментарі стосовно того, чого затримали Руслана Забілого та не давали працювати співробітникам музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького".

Як повідомив начальник управління Юрій Кіцул, кримінальна справа наразі порушена не проти особи, а за фактом.

"Забілий, як співробітник СБУ мав доступ до певних документів, які містили державну таємницю, і як співробітник структури, він мав певні зобов"язання. Не розголошувати і зберігати таємницю. На це він погодився добровільно і власноручно, підписавши взяті на себе зобов"язання. За це він як наш співробітник і отримує грошові нарахування, зарплату за роботу в умовах режимних обмежень. Проти Забілого не порушено кримінальної справи - кримінальна справа порушена за фактом", - розповів він.

Музей "Тюрма на Лонцького" працювати почав з вчорашнього дня. У понеділок перед тим у кабінетах співробітників провели огляд.

Як зазначив начальник слідчого відділу Олексій Карпин, вилучили тільки речі, які належать СБУ.

"Огляд провели у присутності працівників музею і в присутності понятих, ніяких документів на те, аби проводити огляд не потрібно. Вилучили 2 комп"ютери, вони належать СБУ. Зараз проводиться робота з носіями. Можу сказати попередньо: документи, які там зберігалися, мали обмежений доступ", - сказав Карпин.

Що саме за документи вилучили і чому вони містять державну таємницю, якщо гриф секретності на них був поставлений ще за радянських часів, керівництво Львівського управління СБУ пояснити не змогло.

"В мене нема інформації, що саме це були за документи. А вилучені були, бо тільки експерт може дати оцінку містить документ державну таємницю, чи ні", - зазначив Кіцул.

У свою чергу працівники "Музею на Лонцького" запевняють СБУ вилучила в них їхні особисті ноут-буки, на яких містилися аудіо і відео записи спогадів шістедисятників.

Як розказала нам працівник музею Ліда Тополевська, у робочих кабінетах провели не огляд, а справжній обшук з конфіскацією майна.

"В понеділок проводився огляд. Сказали або ви нас добровільно пускаєте, або працювати не будете. Далі троє співробітників СБУ перерили кабінети, все в шухлядах, на поличках шаф, папки, книги. Потім порившись в наших коп"ютерах, забрали їх, вилучили також друковані матеріали спогадів десидентів, їхні світлини. Ми можемо з упевненістю сказати, що жоден той документ державної таємниці не містив. Ми ніби і працюємо, але над чим. Створити нову експозицію нема з чого. Всі назбирані документи забрало СБУ", - зазначила Ліда Тополевська.

Нагадаємо, 8 вересня у Києві працівники СБУ затримали львівського історика Руслана Забілого. Чоловікові не надали права зателефонувати та навіть дізнатися прізвища співробітників, які проводили допит науковця. Забілого допитували 14 годин. 9 вересня проти Руслана порушили кримінальну справу.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «СБУ стверджує, що справу проти історика не порушували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути