субота, 14 серпня 2010 19:27

Янукович розгорнув Україну на 180 градусів - Андрухович

Янукович розгорнув Україну на 180 градусів - Андрухович

Менше ніж за півроку після президентських виборів від демократичного прориву в країні не залишилося й сліду.

Таку думку на сторінках Frankfurter Allgemeine Zeitung висловив відомий український письменник Юрій Андрухович.

"Сьогоднішня Україна є змістовним навчальним посібником на тему "неміцність демократії або як нас знову ведуть до диктатури", - зауважив він.

Як зазначив автор, сьогодні в країні чутно реванш.

"Людина, яка уособлює "образу 2004-го року", насолоджується помстою повною мірою. Оскільки Віктор Янукович здобув у другому турі лише 49 відсотків голосів, усім "наївним" здавалося, що новий президент буде таким же нездатним на перевтілення думок у дії, як і його попередник. Однак з'ясувалося, що конституція - не така вже й недоторканна, а головним елементом для реалізації рішень є кількість "своїх суддів" у Конституційному суді", - наголосив Андрухович.

"Вже до середини березня новий президент несподівано накопичив у руках всю повноту влади і розгорнув країну на 180 градусів, - підкреслив автор. - Сьогодні він має парламентську більшість, необхідну для реалізації його указів та ігнорування думок опозиції".

"Колись існувала непогана країна, яка подавала надії і стукалася у двері Європи. Де вона поділася?", - запитує автор на сторінках видання і додає, що дедалі частіше тепер можна почути про "профілактичні бесіди" з журналістами та громадськими діячами, про акуратні, поки що, спроби вербування і залякування, а також про укладання "списків лояльних".

"Хай там як, СБУ перетворюється на політичного цербера, а держава - на поліцейський режим. Ми повернулися у минуле, іноді виникає відчуття, що за вікном знову 1970-ті роки", - підкреслив Андрухович.

Спираючись на сказане, український письменник звертається до європейців із закликом не спускати очей з України.

"Цього не може бути, щоб така анахронічна, успадкована від Сталіна система перемогла у довгій історичній перспективі", - підсумував автор.

Німецька хвиля

Зараз ви читаєте новину «Янукович розгорнув Україну на 180 градусів - Андрухович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

146

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути