Ексклюзиви
пʼятниця, 19 березня 2010 17:21

У Бабиному Яру намагалися зрубати меморіальний хрест

У Бабиному Яру намагалися зрубати меморіальний хрест

Громадська організація "Фундація імені Олега Ольжича" обурена спробою зрубу меморіального хреста в національному культурно-історичному заповіднику Бабин Яр в Києві.

Про це повідомив генеральний директор фундації Сергій Кот на прес-конференції в п"ятницю.

За його словами, 21 лютого поточного року члени фундації спільно з іншими організаціями прийшли до хреста, щоб віддати шану українським патріотам і пошанувати пам"ять Олени Теліги. При цьому учасники заходів побачили, що в основі дерев"яного хреста з"явився надріз.

"Це умисна акція, яка, очевидно, направлена проти української пам"яті, проти самого українського духу... ця акція є викликом українській суспільній моралі", - заявив С.Кот. Свої слова він аргументував тим, що "у вандалів піднялася рука на хрест, що є символом духовності для всіх християн, крім того, у вандалів піднялася рука на пам"ять жертв нацизму".

С.Кот також повідомив, що раніше, 15 липня 2009 року, меморіальний хрест був підпиляний і звалений, а вандали розбили гранітну плиту з написом: "Українським патріотам". Тоді його організація звернулась із заявою до президента, Кабміну, Київміськадміністрації, щоб хрест реставрували і відновили.

Шевченківське райуправління київської міліції порушило кримінальну справу, і в даний момент триває слідство. Свої депутатські запити в силові відомства від імені народних депутатів фракції НУ-НС Миколи Кульчицького, Івана Стійка, Володимира Карпука, Володимира Мойсика, Ярослава Кендзера, Володимира Вязівського з проханням розслідувати даний акт вандалізму в Бабиному Яру.

У свою чергу, представник київської міської організації ОУН Андрій Ковальов підкреслив, що даний акт здійснений "не тільки проти членів ОУН-УПА, але і проти простих українців, які знайшли свою братську могилу саме в цьому місці, спільно з представниками інших національностей".

"Це міжнародна могила, в якій поховані і євреї, і росіяни, і українці, і представники інших національностей, розстріляні там. І у жодному випадку у суспільства не повинна скластися думка, що сьогодні ми закликаємо відвоювати в Бабиному Яру могилу саме націоналістів. Тут поховані українці, мова йде про суспільну мораль", - заявив А.Ковальов.

У свою чергу, Я.Кендзер на питання журналістів про те, хто б міг скоїти акт подібного вандалізму, відповів: "Однозначно - це антиукраїнські сили, які грають на різних ідеологічних протистояннях в українському суспільстві. Проте, хто конкретно це може бути, нам складно сказати".

Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «У Бабиному Яру намагалися зрубати меморіальний хрест ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути