Ексклюзиви
четвер, 25 лютого 2010 13:18

У Києві виставили сучасний натюрморт: капуста, презервативи, банки (ФОТО)

24 лютого у столичній галереї "KievFineArt" відкрилася виставка сучасного натюрморту "На поверхні". Художник Юрій Соломко показує 3 картини. На одні намалював капустину, на інших повну та порожню трилітрові банки.

"Якось на городі у товариша побачив капустину, вона видалася мені схожою на троянду. Капуста – найпопулярніший зараз овоч. В ній знаходять дітей, вона символізує американські долари. А банки почав писати після творчої кризи. Влітку не знав, що вже малювати. Довго ходив без діла, не міг нічого придумати. В цей час теща на кухні закривала огірки, помідори, робила компот із вишень. Скрізь була консервація. В мене не було виходу, взяв мольберт і почав малювати", - розповідає художник.

Соломко торік продав дві картини за 35 тисяч доларів. Скаржиться на попит.

"Консервація – це символ усіх слов"янських націй, бо тільки ми на чорний день робимо запаси. Це не нова тема. У Третьяковській галереї зберігається картина російського художника Олександра Яковлєва "Радянська консервація". Всі знайомі казали, що мої банки на неї схожі. Спеціально поїхав у Росії подивитися на цю роботу. Виявилося, що спільне в нас – тільки банка. Через кризу картини зараз погано купують. Торік на аукціоні "Філіпс" продав дві картини – за 25 і 10 тисяч доларів".

47-річний депутат Київради Олександр Бригинець роздивляється картини Соломка. Каже:

Повна банка – це Україна до інавгурації, порожня після. Ці картини схожі на шаради, які легко розгадувати. Але жодної б не купив. Мені більше подобається народне мистецтво.

Художник Микита Кадан намалював для виставки картину "Червоний прапор". Прапор зобразив у вигляді презерватива.

Столичний скульптор Олег Пінчук, 49 років, з келихом вина повільно обходить експозицію.

"Завжди мені подобалися картини Ройтбурда. У нього гарно підібрані кольори і впевнені мазки. Якось в Одесі хотів купити одну його картину, але не вдалося. Виявилося вона уже продана. Зараз купувати у нього картини невигідно. Як його картину купили на аукціоні майже за 100 тисяч доларів, ціни на його полотна підскочили. Найдешевша коштує 15 тисяч. Кажуть, що колекціонери після кризи перестали купувати. Це неправда. Он я недавно купив 9 картин. Зараз у художників немає грошей, щоб за майстерні платити. Погоджуються свої роботи віддавати дешевше. Зараз вигідно вкладати у них гроші. Згодом ціни знову піднімуться", - описує ситуацію на ринку творів мистецтва Пінчук.

На виставці показують 1 інсталяцію. Її зробив київський художник 31-річний Ілля Ісупов. На стіл виклав 4 шматки сала і м"яса із парафіну, поряд 3 целофанові пакети.

"Взимку люблю їсти сало. Завжди має шматочок у холодильнику. Спочатку хотів намалювати його на полотні, але зрозумів, що це виглядатиме грубо. Інсталяція вийшла смішною і веселою. Її ніхто не купить, бо у приватній колекції такі речі зберігати не зручно. Натюрморти малюю рідко, бо їх погано купують. Гарні беруть тільки на Андріївському узвозі", - розповів про своє творіння митець.

Зараз ви читаєте новину «У Києві виставили сучасний натюрморт: капуста, презервативи, банки (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути