середа, 07 жовтня 2009 14:09

Країни Євросоюзу обговорюють кандидатуру першого президента ЄС

Країни Євросоюзу обговорюють кандидатуру першого президента ЄС
Країни Євросоюзу напередодні приступили до конфіденційних консультацій по кандидатурі першого в історії ЄС президента. Як стало відомо, фаворитом на цей пост як і раніше є колишній прем"єр-міністр Великої Британії Тоні Блер.

Спочатку кандидатуру Блера на пост президента запропонував минулого року президент Франції Ніколя Саркозі. Незабаром після цього Велика Британія, Франція та Німеччина домовилися не підтримувати кандидатуру Блера, проте вже на початку осені стало відомо, що Франція повернулася до підтримки Блера на цій посаді, і його шанси обійняти посаду істотно виросли. Екс-прем"єр до цих пір офіційно не оголошував про своє бажання стати президентом Євросоюзу.

В той же час європейські ЗМІ висловлюють сумніви, що Блер стане президентом. За даними газети The Financial Times, зокрема, проти кандидатури Тоні Блера висловлюється канцлер Німеччини Ангела Меркель, а без схвалення Меркель жодна кандидатура на вищий пост ЄС не пройде. До речі, саму Меркель навесні також готували на цей відповідальний пост.

Посада президента ЄС, який обиратиметься європейськими лідерами на 2,5 роки, передбачена Лісабонським договором. За цією угодою вже на початку 2010 року президент ЄС прийде на зміну піврічній ротації країн на посту голови. Угода не визначає конкретні обов"язки президента, ймовірно, вони будуть визначені вже в процесі діяльності вищої особи ЄС.

Питання про пошук консенсусу по єдиному кандидатові на пост президента було в екстреному порядку підняте після того, як на проведеному в Ірландії повторному референдумі більшість виборців проголосували за ратифікацію Лісабонської угоди. Поки документ не підписали глави виконавчої влади Польщі та Чехії, проте очікується, що новий договір Євросоюзу набуде чинності 1 січня 2010 року.

Як відзначає The Financial Times, іншими вірогідними кандидатами на пост президента ЄС, є колишній прем"єр-міністр Нідерландів Ян Петер Балкененде і колишній прем"єр-міністр Фінляндії Пааво Ліппонен.

Сильною стороною Блера як кандидата на цей пост аналітики вважають його великий переговорний досвід з політиками різних напрямів - як говорять прихильники колишнього британського прем"єра, саме Блер міг би з успіхом спілкуватися як з президентом США Бараком Обамою, так і з російським прем"єр-міністром Володимиром Путіним.

Передбачається, що питання про кандидатуру президента ЄС обговорюватиметься на осінньому саміті Євросоюзу 29-30 жовтня. Як говорять в кулуарах, Саркозі готовий відмовитися від підтримки Блера, якщо його кандидатуру відхилить Ангела Меркель, відзначає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Країни Євросоюзу обговорюють кандидатуру першого президента ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути