неділя, 12 квітня 2009 18:27

Конституційний суд Молдови вирішив перерахувати голоси на виборах

Конституційний суд Молдови вирішив перерахувати голоси на виборах

На центральній площі Кишинева завершився мітинг опозиції.

У ньому брали участь, за даними поліції, близько півтора тисяч осіб. Акція пройшла без інцидентів.

Мітинг прийняв резолюцію з вимогою політичних свобод, звільнення затриманих під час заворушень 7 квітня, допуску до них адвокатів. Організатори акції заявляли, що проводять "мирний мітинг проти комуністичної хунти", і що опозиція не має наміру домовлятися з партією комуністів, яка виграла вибори.

На мітингу була дуже мало молоді, в основному прийшли люди середнього і старшого віку. Поліції в центрі Кишинева практично не було - за порядком стежили з десяток поліцейських.

Учасники акції протесту в Кишиневі ухвалили резолюцію, в якій вимагають від влади проведення справедливого розслідування заворушень, що відбулися минулого тижня, а також суворого дотримання основних прав і свобод людини.

У резолюції учасники мітингу також поклали відповідальність за заворушення в Кишиневі на президента Володимира Вороніна, голову парламенту Маріана Лупу і прем"єр-міністра Зінаїду Гречану.

Під час самого мітингу його учасники докладали всі зусилля до дотримання порядку в центрі міста.

Після кожного виступу організатори акції зверталися до її учасників з проханням дотримуватися порядку і не піддаватися на жодні провокації.

Наприклад, організатори протягом кількох хвилин закликали маніфестантів пропустити тролейбус, який, незважаючи на те, що рух було перекрито, проїжджав через центральну площу Кишинева.

Після закликів організаторів мітингувальники розступилася, після чого оплесками проводжали тролейбус.

На площі практично не було поліції. Тільки на перехрестях навколо площі дорожня поліція перекривала рух.

У будівлі уряду стояли п"ятеро поліцейських у касках, але без щитів. Водночас за будівлею уряду залишалися більше 10 автобусів з поліцейськими.

У той же час, конституційний суд Молдови ухвалив перерахувати голоси на виборах у парламент, які відбулися 5 квітня.

Таке рішення КС ухвалив сьогодні на екстреному засіданні.

"Конституційний суд доручив ЦВК у строк до дев"яти днів перерахувати голоси виборців відповідно до виборчого закону. Рішення Конституційного суду набуло чинності сьогодні", - повідомив журналістам голова Конституційного суду Дмитро Пулбере.

Із проханням про повний перерахунок голосів до Конституційного суду звернувся лідер компартії, президент Молдови Володимир Воронін.

За даними ЦВК, у парламент пройшли чотири партії. За партію комуністів проголосували 49,48% виборців, за Ліберальну партію, Ліберально-демократичну партію й альянс "Наша Молдова" - відповідно 13,14%, 12,43% і 9,77%. Решта вісім партій і незалежних кандидатів не подолали 6-відсоткового бар"єру.

За матеріалами Интерфакс-Украина, РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд Молдови вирішив перерахувати голоси на виборах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути