пʼятниця, 10 квітня 2009 16:51

Воронін хоче перерахунку голосів, проте суд зволікає

Воронін хоче перерахунку голосів, проте суд зволікає
Президент Молдови Володимир Воронін висловився за повний перерахунок підсумків парламентських виборів, що пройшли 5 квітня, на яких перемогла очолювана ним Партія комуністів Молдови. На думку Вороніна, це допоможе встановити політичну стабільність в країні.

Як голова партії Воронін звернувся до Конституційного суду країни з проханням ухвалити однозначне рішення про необхідність повного перерахунку підсумків виборів.

"Весь виборчий процес отримав високу оцінку з боку міжнародних спостерігачів від ОБСЄ, Європарламенту, Ради Європи і спостерігачів від країн СНД. Вибори були визнані демократичними і вільними", - йдеться у зверненні голови ПКРМ до Конституційного суду Молдови.

"В той же час, всупереч всім відомим правовим оцінкам і процедурам, всупереч найздоровішому глузду лідери трьох опозиційних партій Владимир Філат, Дорін Кіртоаке і Серафим Урекян виступили як ініціатори безпрецедентної атаки на підсумки демократичного волевиявлення народу. Вони та їхні прихильники, використовуючи студентську молодь та учнів як живий щит, спираючись на широку підтримку представників кримінальних структур, створили 7 квітня в столиці Молдови обстановку вуличного путчу", - наголошується в документі.

Це допоможе встановити політичну стабільність

У ньому також йдеться, що "в цій ситуації, а також в ім"я створення міцних умов для здійснення стабільної роботи новообраного законодавчого органу країни, я як Голова партії, що отримала безперечну перемогу в чесному і демократичному змаганні, звертаюся до Конституційного суду для ухвалення однозначного рішення про необхідність повного перерахунку голосів, відданих виборцями на Парламентських виборах 5 квітня 2009 року".

"Переконаний, що повний перерахунок голосів, проведений згідно з чинним законодавством та встановленими процедурами, стане найважливішим аргументом встановлення політичної стабільності, миру і взаємної довіри в Республіці Молдова", - йдеться у зверненні Вороніна до Конституційного суду Молдови.

Перерахунку голосів вимагала опозиція, незадоволена перемогою комуністів на виборах. У вівторок під час акцій протесту були розгромлені будівлі парламенту та резиденція президента, звучали гасла приєднання Молдови до Румунії.

Президент Воронін розцінив події як спробу державного перевороту.

Тим часом, голова Конституційного суду Молдови (КСМ) Дмитро Пулбере заявив, що суд прийме рішення щодо можливого перерахунку голосів на виборах протягом 24 годин з моменту надходження підсумкового протоколу.

"Ми отримали звернення Партії комуністів про перерахунок голосів, але поки не отримали підсумковий протокол виборів. Якщо протягом доби до суду надійде підсумковий протокол виборів, то негайно буде скликано засідання КСМ. Якщо вердикт суддів про необхідність перерахунку буде позитивним, то буде визначений і термін виконання цієї процедури", - сказав Пулбере.

За матеріалами РИА "Новости", Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «Воронін хоче перерахунку голосів, проте суд зволікає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути