Ексклюзиви
пʼятниця, 03 квітня 2009 15:28

Обама "ґвалтуватиме" Саркозі і Меркель місією в Афганістані

Президент США Барак Обама після прибуття до Франції заявив, що сподівається на підтримку нової стратегії США стосовно Афганістану. Обама був щирим на саміті G20 у Лондоні і посприяв прийняттю спільного комюніке щодо подолання глобальної фінансової кризи. Тепер він сподівається на аналогічну підтримку на дводенному саміті НАТО. "Він буде говорити про міцні партнерські стосунки з Європою, але партнерство - це взаємні зобов"язання," - зазначив представник Білого дому Роберт Гібс. - Ми повинні зрозуміти, що в світі існують реальні загрози".

Американський лідер оприлюднив нову афганську стратегію минулого тижня. Вона має на меті жорсткий контроль над бойовиками руху "Талібан", який втратив владу у 2001 році, але ніколи не був повністю переможений.

Нова доктрина розширює фокус дій, включає договір з Пакистаном і ставить найвищим пріоритетом поразку бойовиків "Аль-Каїди", які, на думку Обами, мають на меті нові теракти проти Сполучених Штатів. Він вже оголосив про збільшення контингенту до 17 тисяч військовослужбовців США. Додаткові 4 тисячі військових допомагатимуть у боротьбі з торгівлею наркотиками і подоланні корупції в уряді.

Обама розкритикував афганську місію НАТО за неорганізованість, європейські лідери не бажають збільшувати свій контингент на війні, яка стає все менш популярною серед виборців. Президент США використає увесь свій ораторський талант на зустрічі в ратуші Страсбурга з французькою та німецькою молоддю сьогодні ввечері.

Обама також введе афганське питання до порядку денного на переговорах із президентом Франції Ніколя Саркозі, а потім з німецьким канцлером Ангелою Меркель. Обама заявив, що якщо європейські країни не в змозі збільшити збройні сили в Афганістані, вони повинні хоча б збільшити розміри допомоги для простих афганців.

Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер закликав інших союзників направити на 4 тисячі більше військових для захисту серпневих виборів в Афганістані. Крім того, військові будуть навчати афганську армію і поліцію.

Радник Обами з національної безпеки Джим Джонс сказав, що США просили союзників про більш тісне співробітництво з військових питань, зокрема, що стосується безпеки на виборах, і Америка очікує додаткових підрозділів з Європи.

Саміт НАТО святкує 60-у річницю, і ця подія з"єднує кордони колишніх ворогів - Франції та Німеччини. Саміт починається з офіційної вечері по інший бік кордону - в німецькому в Баден-Бадені. Ця подія вельми символічна. До Альянсу також прийнято нових членів Албанію та Хорватію, йдуть інтенсивні пошуки відновлення зв"язків з Росією.

Схеффер йде з посади в липні, і Альянс повинен назвати його наступника. Поки що визначення кандидата зіткнулося з супротивом мусульман. Датський прем"єр-міністр Андерс Фог Расмуссен є потенційним кандидатом, але Туреччина не згодна з його поведінкою в 2006 році щодо карикатури на пророка Мухаммеда, тоді цей інцидент став причиною заворушень у мусульманському світі, повідомляє Reuters

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Обама "ґвалтуватиме" Саркозі і Меркель місією в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути