Ексклюзиви
пʼятниця, 03 квітня 2009 09:26

Підсумки саміту G20 - єдність і трильйони проти кризи

Учасники лондонського саміту G20 "з"єднали ряди" перед загрозою кризи. З такою заявою на підсумковій прес-конференції виступив прем"єр-міністр Великої Британії Гордон Браун.

"Ми досягли нового консенсусу і виробили план з відновлення зростання світової економіки, ми створили основи нової системи, щоб не допустити у майбутньому кризи, аналогічної нинішній", - підкреслив Браун.

Зокрема, саміт G20 ухвалив рішення спрямувати на боротьбу з кризою$1 трильйон, повідомив Браун. Китай надає для спеціальної програми Міжнародного валютного фонду (МВФ) $50 млрд. Всього до кінця 2010 року на вирішення проблем економіки буде спрямовано $5 трильйонів. Ці засоби повинні забезпечити зростання виробництва на 4% і зробити його екологічно чистим і економічним.

Бюджет МВФ потроїться і складе $750 млрд, кошти буде перераховано на допомогу країнам, що розвиваються. А Всесвітній банк отримає додаткові $100 млрд. Нові кошти для Міжнародного валютного фонду, як очікується, зменшать ризики, які з"являються на нових ринках, їх уособлювали на зустрічі Китай і Бразилія

Лідери G20 також погодилися на план в $250 млрд для підтримки глобальної торгівлі, заснованою в Парижі Організацією Економічного Співробітництва і Розвитку (OECD).

"Ми робимо безпрецедентну фінансову експансію, яка збереже або створить мільйони робочих місць, які було знищено по всьому світу..."Двадцятка" планує, що виробництво збільшиться на 4%, буде менше забруднюватися навколишнє середовище і зменшиться споживання енергії".

"Центральні банки приймають безпрецедентні заходи. Ставки рефінансування дуже сильно скорочені в багатьох країнах, і наші центральні банки обіцяють використовувати на повну силу інструменти монетарної політики, в тому числі нетрадиційні інструменти, щоб досягти стабільності. Наші зусилля з відновлення економічного зростання не будуть ефективними, якщо ми не відновимо місцеві кредитні ринки і переміщення капіталу".

Браун наголосив, що на саміті "не було розколу".

"Ми були єдині в тому, що необхідно боротися з кризою і кожна країна повинна приймати необхідні заходи", - відзначив він.

Браун не виключив того, що питання про введення нової міжнародної резервної валюти може бути детально проаналізовано: "Ми готуємо реформу Міжнародного валютного фонду, і відповідно, будь-які пропозиції і ініціативи з валютних питань буде розглянуто самим ретельним чином".

Саміт "двадцятки" ухвалив рішення опублікувати чорний список країн і територій, які складають так званий "податковий рай". Мова йде про офшори. Після публікації списку згадані країни і території повинні узяти на себе відповідні зобов"язання з введення прозорості фінансових і банківських секторів, підкреслив Браун, повідомляє Reuters

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Підсумки саміту G20 - єдність і трильйони проти кризи ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути