Ексклюзиви
середа, 06 лютого 2008 08:18

ЦРУ зізналося, що катувало затриманих під час допитів

Директор ЦРУ Майкл Хайден у вівторок заявив, що його відомство використовувало тортури водою відносно трьох підозрюваних у терактах 11 вересня. Крім того, він назвав імена терористів, що піддавалися цим тортурам, а також заявив, що їх використання при допитах було особливо ефективним.

За словами Хайдена, тортурам піддавалися Халід шейх Мохаммед, якгого підозрювали в організації терактів, а також одні з перших осіб "Аль-Каїди" Абу Зубайда і Абд аль-Рахім аль-Наширі. За чотири роки перебування під вартою – до відправки у в`язницю Гуантанамо в 2006 році – ці підозрювані надали чверть всієї розвідувальної інформації по "Аль-Каїді".

Хайден розповів, що всього у справі про теракти 11 вересня було затримано близько 100 чоловік, і менше третини з них піддавалися жорстоким методам допиту. Крім того, він заявив, що тортури водою, коли жертві кладуть на обличчя шматок тканини і ллють на нього воду, створюючи імітацію утоплення, ЦРУ не застосовує вже протягом п`яти років.

Нагадаємо, що 14 грудня 2007 року Конгрес США прийняв законопроект, що забороняє ЦРУ катувати затриманих під час допиту. Проте очікується, що Білий дім, який виступає проти обмеження засобів допиту ЦРУ, накладе на законопроект вето, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ зізналося, що катувало затриманих під час допитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути