четвер, 23 травня 2024 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Звільнили перших ув'язнених, що хочуть воювати

Звільнили перших ув'язнених, що хочуть воювати
Кожна з ухвал підлягає негайному виконанню. Фото: kmm.km.court.gov.ua

Хмельницький міськрайонний суд звільнив від відбування покарання перших двох ув'язнених, які висловили бажання мобілізуватися.

Іще 50 подібних справ суд іще розглядатиме, повідомила пресслужба суду.

"Перші рішення суд виніс 21 травня. Подання від ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор" про умовно-дострокове звільнення засуджених від відбування покарання для проходження військової служби розглядали у режимі відео конференції. Бажання проходити військову службу за контрактом виявили двоє чоловіків (2000-го та 1981 років народження), які є мешканцями сіл Хмельницького та Красилівського районів Хмельницької області і які у жовтні та листопаді 2022 року були засуджені за крадіжки до чотирьох років і дев'яти місяців та до п'яти років і п'яти місяців в'язниці", - сказано в повідомлені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'язень вербував зеків для прориву російських ДРГ до Харкова

Кожен із чоловіків придатний до військової служби за станом здоров'я, пройшов професійно-психологічний відбір, має достатній рівень фізичної підготовки для виконання нових обов'язків.

Після винесення рішень судом ДУ "Хмельницький слідчий ізолятор" має невідкладно, але не пізніше 24 год. після набрання ухвалами законної сили, умовно-достроково звільнити чоловіків від відбування покарання для проходження військової служби за контрактом. Підрозділи Нацгвардії мають доставити їх до Хмельницького ТЦК для укладення контракту та проходження військової служби.

"Суд також постановив, що над чоловіками буде встановлений адміністративний нагляд терміном на рік, але не довше ніж до їхнього звільнення з військової служби. Такий нагляд будуть здійснювати командири військової частини, у яких ті проходитимуть військову службу за контрактом. Умовно-достроково звільненим заборонено перебувати поза межами місця дислокації військової частини та виїжджати в особистих справах без дозволу командира", - йдеться в рішеннях.

Кожна з ухвал підлягає негайному виконанню, але при цьому них може бути подана скарга до Хмельницького апеляційного суду протягом тижня з дня оголошення ухвали.

Верховна Рада 8 травня ухвалила закон, який передбачає добровільну мобілізацію окремих категорій ув'язнених. Не можуть бути мобілізовані особи, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівники, педофіли, засуджені за незаконне виробництво, придбання, розповсюдження або зберігання наркотиків, а також ті, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки України. А також експосадовці. Для всіх інших, хто потенційно може бути мобілізований, діє однакова умова - до завершення терміну їхнього покарання має залишитися не більше трьох років.

Міністр юстиції Денис Малюська заявляв раніше, що із закладів пенітенціарної системи можна мобілізувати від 10 до 20 тис. засуджених.

Зараз ви читаєте новину «Звільнили перших ув'язнених, що хочуть воювати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути