Ексклюзиви
понеділок, 16 вересня 2013 22:55

Журналісти, нардепи та прості кияни вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе
18

Фото: Фото: Мар'ян Кушнір

Сьогодні на Майдані Незалежності відбувся вечір пам'яті Георгія Ґонґадзе. Вже 13 рік поспіль колеги, друзі та медійники збираються, щоб вшанувати пам'ять журналістів, котрі загинули під час виконання редакційних обов'язків. Таких на сьогодні вже 62 особи.

Акція пам'яті розпочалась на вул. Хрещатик біля входу в Національну спілку журналістів України. Участь взяли понад сотні людей. На невеликому столику обабіч стіни розкладені інформаційні плакати. Серед натовпу людям роздають голубі та помаранчеві браслети із надписом "Я обираю свободу слова".

Собі плакат взяла і 66-річна Надія Кірьян, що відвідує акцію постійно.

"Я — журналіст, і відвідую цю акцію постійно. Адже ситуація зі ЗМІ в країні нікуди не годиться. Треба, аби в цій акції брали участь якомога більше людей", - каже пані Надія.

О 18:30 було вже яблуку ніде впасти. Хтось із натовпу гучно кричить "Пора вже починати". Учасників біля себе збирає один із активістів. Розповідає про щорічну проблему журналістики. Каже, що обираючи "помаранчеву" владу, відстоюючи її інтереси на Майдані, всі очікували рішучих змін у справі Георгія Ґонґадзе, однак замовника так і не покарали.

Присутній на заході 44-річний Владислав Синьоговський був першим організатором акції пам'яті Георгія Ґонґадзе. Каже, що задоволений кількістю присутніх людей.

"Щодо безпеки, то остання резонансна справа стосовно Олі Слісарчук та Влада Соделя довела, що можна виборювати і тиснути, захищати журналістів і виборювати позитивний результат", — зазначає Владислав.

"Всі на Майдан, йдемо на Майдан!", — закричав один із організаторів.

Всі потягнулись по Хрещатику в сторону Майдана Незалежності. Попереду фото- та відеооператори. Позаду активісти із фотографіями та плакатами зі зображенням Георгія Ґонґадзе.

Біля Монументу Незалежності вже запалені свічки, з яких викладене слово "ГІЯ". На сходах стоять молоді люди із символічними літерами, на котрих написані імена усіх 62-ох журналістів, котрі загинули.

Із фотографією сина стоїть заплакана мати Ґонґадзе. До неї підходить народний депутат Петро Порошенко. Та у нього просить, аби політик допоміг їй потрапити до прокурора та посприяти вирішенню справи з її сином. То їй обіцяє допомогти.

"Вважаю, що свого часу ми намагались робити все максимально можливе для того, щоби запроваджувались нові стандарти свободи слова. На жаль, останнім часом ці стандарти знижуються, — каже депутат. — І мене це не може не хвилювати. Саме тому, я хочу продемонструвати, що журналістська солідарність — це те, що конче потрібно".

Вшанувати пам'ять прийшов журналіст та політик Андрій Шевченко. Щоправда, не сам, а із своє донечкою, яка першим ділом тягнулась за свічкою, аби її запалити. Одягнений пан Андрій у футболці із зображенням постаті Ґонґадзе.

"171 стаття кримінального кодексу працює зараз дуже важко і я вважаю, що великим здобутком було те, що ми добилися покарання Тітушка і компанії. Журналістика на сьогодні в нищівному стані, як це було і раніше. Я думаю, що така ситуація в країні триватиме не вічно і може змінитись. Ці жертви не даремні, кожна така змушує суспільство здригнутися і задуматись".

Після традиційної хвилини мовчання усі активісти колоною рушили до Адміністрації президента, аби висунути свої щорічні вимоги.

Нагадаємо, що 16 вересня 2000 року був убити журналіст, засновник інтернет-ресурсу "Українська правда" Георгій Ґонґадзе. У 2009 році був заарештований генерал МВС Олексій Пукач, який підозрюється у вбивстві журналіста. Замовники так і не відомі і залишились не покараними.

Зараз ви читаєте новину «Журналісти, нардепи та прості кияни вшанували пам'ять Георгія Ґонґадзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути