вівторок, 26 липня 2011 17:11

Зуби вирішили друкувати на 3D принтері

Зуби вирішили друкувати на 3D принтері

???Ідею "друкувати" протези та коронки з біологічно сумісних композитних матеріалів висловили іранські вчені.

Хусейн Хейроллахі з Університету імені імама Хусейна та його колега Фарид Аббасзаде, що представляє Ісламський університет Азад, вважають, що сучасні технології швидкого прототипування цілком здатні відтворити копію зуба з усіма його виступами, борознами й кутами. У всякому разі це набагато ефективніше, ніж сучасне "художнє різьблення" полімерної заготівки, вважають фахівці.

Для отримання тривимірної моделі зуба запропоновано використовувати комп'ютерну томографію конусоподібним променем (CBCT), яка вже застосовується в стоматології. Цей спосіб майже безпечний для пацієнта, оскільки доза опромінення є мінімальною, а якість зображення залишається дуже високою. Завершити моделювання допоможе система автоматизованого проектування (САПР).

Після цього 3D-принтер виготовляє протез зуба або цілої щелепи з комп'ютерною міркою з порошкового або рідкого полімеру, пояснюють дослідники. Наскільки цей процес дешевший та простіший, ніж традиційні методики, сказати складно, тому що до випробувань справа поки не дійшла.

Зараз ви читаєте новину «Зуби вирішили друкувати на 3D принтері ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути