понеділок, 19 травня 2008 12:08

Знайдена остання картина Ван Гога (ФОТО)

Портрет, що зберігається в банківському осередку в Афінах, може належати перу великого експресіоніста Ван Гога. Якщо достовірність роботи підтвердиться, то картина вважатиметься останнім творінням великого Ван Гога, написаним за декілька днів до смерті божевільного художника, пише Guardian.

За словами експертів, картина у разі визнання авторства Ванг Гога стане його третім портретом доктора Гаше, що доглядав невиліковного художника. До цих пір було відомо про існування лише двох подібних робіт: одна - належить музею Орсе в Парижі, інша була продана на аукціоні Christie"s японському колекціонерові в 1990 році.

Сьогоднішня власниця шедевра Доретта Пеппа стверджує, що яскрава історія мандрів картини почалася у Франції під час другої світової війни. Тоді портретом оволоділи нацисти, відібравши його у якоїсь єврейської сім"ї. У квітні 1941 року картина вже як трофей була перевезена до Афін, де в 1944 році в останні дні окупації шедевр опинився в руках батька Пеппи, учасника руху грецького Опору.

За її словами, впродовж багатьох років батько зберігав скарб будинку. Проте після того, як реставратор грецької Національної галереї вивчивши портрет, дійшов до висновку про те, що автором шедевра є сам Ван Гога, Пеппа здала картину в банківський осередок.

Достовірність шедевра підтвердили і інші експерти. Вважається, що саме ця картина стала останньою в творчості збожеволілого генія. І хоча портрету ще належить пройти через безліч експертиз, вже зараз мистецтвознавці схиляються до думки, що автором унікального портрета був на той момент абсолютно божевільний Ван Гог.

Згідно з грецьким законодавством, картина, вартість якої вже зараз досягає 50 мільйонів доларів, і в майбутньому може залишитися у сьогоднішньої власниці.

За матеріалами: GuardianUnlimited, Newsru

Зараз ви читаєте новину «Знайдена остання картина Ван Гога (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути