Ексклюзиви
середа, 06 червня 2007 15:49

Жителі Чернігівської області стали рекордсменами з хабарництва

Жителі Чернігівської області добровільно дають хабарі в два рази частіше, ніж жителі сусідніх областей. Про це повідомила менеджер з досліджень і моніторингу проекту "Гідна Україна" Світлана Горна під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ, презентуючи результати загальнонаціонального дослідження "Стан корупції в Україні".

За словами Горної, під час опиту жителі області назвали три, на їх думку, найбільш корумповані державні установи - ними виявилися Державтоінспекція (ДАІ), міліція (не включаючи ДАІ) і суди.

Щодо сприйняття корупції, то найгостріше її сприймають громадяни молодшого і середнього віку з рівнем доходів вище 1500 гривень в місяць і із спеціальною або вищою освітою, повідомила Горна. При цьому вона відзначила, що населення Чернігівської області в півтора рази частіше пропонує хабарі добровільно, ніж стає жертвою здирства. Експерт повідомила, що індекс здирства хабарів в Чернігівській області нижче в порівнянні з Харківською і Полтавською областями, але добровільне хабарництво перевищує показники областей-сусідів майже в два рази.

Горна також відзначила низький рівень готовності населення області боротися з корупцією. Так, за даними дослідження, з цим явищем готова боротися лише чверть жителів Чернігівської області. В цілому ж по Україні цей показник складає 33,3%. Серед активістів більшість складають громадяни середнього або старшого віку, які мають середній рівень доходів (від 600 до 1500 гривень в місяць) і середню освіту.

Презентоване дослідження є першим дослідженням такого масштабу з питань корупції в Україні. Дані дослідження дозволяють не тільки оцінити ефективність Порогової програми протидії корупції, яка почалася в Україні в грудні 2006 року, але і інформувати громадян про виконання зобов"язань, узятих на себе урядом. Дослідження проводилось впродовж лютого-березня у всіх областях України, АР Крим і місті Києві. Всього в ньому приймали участь понад 10,5 тисяч респондентів, передають Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Жителі Чернігівської області стали рекордсменами з хабарництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути