Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2022 20:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Зґвалтування російськими солдатами на Київщині були масовими - Денісова

Зґвалтування російськими солдатами на Київщині були масовими - Денісова
Російські окупанти. Фото: Волинські новини

Випадки зґвалтувань на тимчасово захоплених військами Російської Федерації територіях мали масовий характер.

Про це заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Я розповідала про 25 жінок, яких утримували в підвалі в Бучі - від 14 до 24 років. Зараз дев'ятеро вагітні. Жінки, які зазнали сексуального насильства від ворожих солдатів, після надання допомоги роз'їжджаються і дізнаються про вагітність уже за кордоном, де набувають прихистку як біженці", - заявила Денісова.

Зокрема, практично в усіх населених пунктах, що побували під окупацією, фіксується безліч випадків сексуального насильства щодо жінок і дівчат, а також зґвалтування дітей та пенсіонерів обох статей, наголосила Денісова.

У деяких жінок виникають складнощі з тим, щоб зробити аборт.

"Ми знаємо один випадок у Польщі, де вже заборонені маніпуляції. Там це питання розв'язують правозахисні організації. Украй важко жінці думати про те, що вона народжуватиме дитину від агресора, який таке з нею скоїв", - сказала омбудсмен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В України з'явилася суб'єктність" - що означають часті візити іноземних лідерів у Київ

Більшість зґвалтованих жінок не хочуть про це розповідати, тому зараз відома лише частина таких злочинів. Точну кількість зґвалтувань, які сталися на цей час, назвати неможливо. Денісова наголосила, що є підстави говорити, що ці злочини є масовими.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини розповіла, що частина історій надходить від постраждалих жінок, а про частину відомо від психологів, до яких телефонують жертви насильства.

"За минулий день 53 людини зателефонували в наш центр психологам по допомогу. Коли наші громадяни оговтаються після трагедій, вони зможуть надати свідчення уже спеціальним органам, які створені, щоб зафіксувати не лише факт, але й особу щодо якої скоїли злочин", - наголосила Денісова.

Правоохоронці розпочали низку кримінальних проваджень за фактами зґвалтувань жінок і дітей у Донецькій, Київській, Харківській і Херсонській областях. За словами заступника генерального прокурора, правоохоронці запроваджують механізм фіксації зґвалтування окупантами українських жінок. Зважаючи на чутливість питання, впроваджується окремий формат роботи з потерпілими.

Прокуратура співпрацює з правозахисниками та громадськими організаціями, які забезпечують надання постраждалим домедичної, медичної, психологічної допомоги та лікування.

Зараз ви читаєте новину «Зґвалтування російськими солдатами на Київщині були масовими - Денісова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути