четвер, 15 липня 2010 19:13

Збройні сили можуть перетворитися в роззброєні

Збройні сили можуть перетворитися в роззброєні

На тому рівні фінансування, яке виділяються на збройні сили, по різним оцінкам можна утримувати від 50 до 140 тис. військових. Про це на прес-конференції заявив експерт військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, передає кореспондент Gazeta.ua.

"Натомість на ці гроші держава утримує по штату 220 тис., а по реальній чисельності 193 тис. людей. Тобто біля 60-ти тисяч осіб утримуються за рахунок економії.

За його словами, технічний стан збройних сил "взагалі плачевний. Через 5-7 років збройні сили можуть перетворитися в роззброєні".

"На цей рік з 638 млн. грн. коштів, які виділяються на покупку озброєння, 99% надходять зі спеціального фонду. Але це кошти, які зазвичай у розмірі 30% поступають наприкінці року. Отже, їх практично немає. У силових структур немає механізму, яким би вони могли заробляти самі на себе. Вони і не повинні", - підкреслив Сунгуровський. З точки зору експерта, у 2011 и 2012 роки різкого збільшення фінансування годі й чекати. Треба сподіватися принаймні на стабілізацію ситуації.

У свою чергу експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Сергій Згурець відмітив, що українське керівництво веде стратегію продовження ресурсів.Час використання техніки, яка має бути давно списана, рішенням генералів продовжується.

"Новий міністр оборони заявив, що треба зосередити увагу на тренуванні на техніці без використання її ресурсів. Такий підхід можливий для низькотехнологічних зразків озброєнь. Але авіацією і стрільбами протиповітряної оборони, хоч вони і є витратними, зволікати не можна. Витрати на ці напрями мають робитися у будь-якому разі", - наголосив експерт.

Він відмітив, що українська армія тільки їсть, підтримує гарнізони у нормальному стані, але не займається ні бойовою підготовкою, ні переоснащенням.

"Якщо призовники не провели жодного бойового виходу, то ми витратили гроші на призив, їжу і звільнення абсолютно марно. Адже потім ця людина неспроможна виконати завдання", - вважає Згурець.

Зараз ви читаєте новину «Збройні сили можуть перетворитися в роззброєні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути