неділя, 28 серпня 2022 15:35

Спецтема: Війна Росії проти України

Застава у 200 тис. грн – як чоловіки їздитимуть за кордон із 1 вересня

Застава у 200 тис. грн  – як чоловіки їздитимуть за кордон із 1 вересня
Із 1 вересня військовозобов'язані українці зможуть виїжджати за кордон за програмою "єВідрядження". Фото: dpsu.gov.ua

З 1 вересня військовозобов'язані українці зможуть виїжджати у відрядження за кордон. Перебувати там дозволять протягом семи днів.

Але для цього потрібно буде внести 200 тис. грн застави. Про те, як працюватиме програма "єВідрядження", розповів в етері національного телемарафону член парламентського Комітету з питань цифрової трансформації Сергій Штепа.

Нині ця функція діє у тестовому режимі. В уряді хочуть відпрацювати послугу і побачити чи користуватиметься вона попитом.

Їздити за кордон зможуть підприємці та співробітники юридичних осіб приватної форми власності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, що передбачатиме військовий облік жінок

Щоб потрапити у відрядження за межі України, потрібно своєчасно подати податкову звітність, не мати заборгованості зі сплати ЄСВ. Необхідно також, щоб середня заробітна плата по юридичній особі чи ФОПу становила не менше 20 тисяч гривень.

За словами Штепи, якщо людина виїде за кордон і не повернеться, сплачених 200 тисяч гривень спрямують до бюджету.

"Таким чином держава страхується від масового виїзду чоловіків за кордон. Крім того, є обмеження, що термін цієї поїздки становить не більше семи днів - можливо його ще переглянуть. Але в цілому, я думаю цього достатньо аби вирішити робочі питання", – сказав Штепа.

За його словами, в уряді вже чітко заявили, що застава йтиме на підтримку ЗСУ. Окрім застави, чоловікам також будуть потрібні документи від роботодавця.

"Ми знаємо, є деякі компанії, які вже практикували надання можливості виїзду за кордон чоловікам в незаконний спосіб. Для того, щоб цього уникнути, саме роботодавець буде нести відповідальність та підтверджувати її документальним шляхом", – наголосив Штепа.

Фіксувати повернення людини в Україну за програмою "єВідрядження" будуть прикордонники. У перспективі можуть запровадити механізм автоматичної фіксації.

27 серпня, уряд ухвалив рішення щодо виїзду за кордон моряків. Вони матимуть можливість виїжджати за межі України лише за погодженням територіального центру комплектування.

15 серпня Верховна Рада продовжила воєнний стан на 90 днів – до 21 листопада. На період дії воєнного стану громадянам України чоловічої статі від 18 до 60 років заборонений виїзд за межі країни.

Зараз ви читаєте новину «Застава у 200 тис. грн – як чоловіки їздитимуть за кордон із 1 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути