субота, 27 серпня 2022 00:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Пояснили, що передбачатиме військовий облік жінок

Пояснили, що передбачатиме військовий облік жінок
Фахівчиням, чиї професії вказані в переліку, мають стати на облік до 1 жовтня. Фото: mil.gov.ua

Для того, щоб стати на військовий облік з 1 жовтня, жінці треба буде прийти в територіальний центр комплектування (раніше військкомат. – Gazeta.ua) і пройти медкомісію.

Після цього її визначать в кадровий резерв одного з підрозділів Сил оборони. Що передбачатиме військовий облік для жінок, пояснив голова парламентського комітету з нацбезпеки і оборони Олександр Завітневич. Про це пише РБК-Україна.

За його словами, після цього українки мають з'являтися за викликом до центрів комплектування, а також повідомляти про зміну місця свого проживання або від'їзд (за сім днів до нього).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Військовий облік жінок: Генштаб пропонує скоротити список професій

Завітневич зазначив, що обмежувати право виїзду громадянок України за кордон, незважаючи на воєнний стан, не будуть.

"Станом на сьогодні ніякого рішення щодо обмеження на виїзд немає і не передбачається для жінок, які з 1 жовтня стануть на військовий облік", – сказав він.

Додав, що військова служба для жінок повинна бути добровільною.

"Війна змусила не одну тисячу добровольців і волонтерів йти захищати незалежність і територіальну цілісність України. На мою думку, у військових діях жінки повинні брати участь тільки за власним бажанням, якщо вони готові й хочуть служити в Збройних силах", – зазначив депутат.

Спеціальність жінок, які підпадають під військовий облік, визначатимуть дипломом. Фахівчині, вказані в переліку професій, мають стати на облік до 1 жовтня.

Ще до повномасштабної російської війни Головнокомандувач Збройних сил України видав наказ про розширення переліку таких військово облікових чи інших спеціальностей жінок, необхідних для безпеки та оборони.

Жінок, які зобовʼязані стати на військовий облік, але не зроблять це до 2023 року, можуть оштрафувати. Це стосується тільки спеціалісток певних професій. Про штрафи розповів адвокат Андрій Новак. З 2023 року фахівчинь, вказаних у переліку спеціальностей, які не стали на облік, та їхні підприємства можуть штрафувати.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, що передбачатиме військовий облік жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути