субота, 30 червня 2012 10:26

Заради волі в українських в'язницях засуджені працюють понаднормово та безкоштовно

Заради волі в українських в'язницях засуджені працюють понаднормово та безкоштовно
Вийти з в'язниці в Україні коштує 300-600 доларів. Фото: tsn.ua

Ув'язненого, який претендує на умовно-дострокове звільнення, не випустять на свободу без так званого "благодійного внеску". Колишні зеки називають суму в 300-600 доларів.

Як розповів 28-річний Павло виданню "Остров", цей внесок в колонії зазвичай беруть не грошима, а будматеріалами. Крім того, УДЗ ув'язнений отримує, тільки маючи заохочення за сумлінну працю, і без дисциплінарних стягнень. Тому поширеною на зоні практикою стала відмова в'язнів від зарплати та згода на понаднормову роботу.

"Атмосфера там дуже важка - в повітрі відчувається постійна напруга. Я не п'ю, займаюся спортом, але і я сильно підірвав там здоров'я. Люди хочуть якомога раніше вирватися із зони. Тому нікого не потрібно примушувати працювати. Є інше: відмовляєшся від роботи - отримуєш стягнення, і є ще стаття, за якою тобі можуть додати термін, до трьох років. Для стягнення достатньо будь-якої дрібниці: ґудзик не застібнутий, без шапки вийшов...", - каже Павло.

Його рекорд, розповів він, 31 година безперервної роботи - збивали дерев'яні піддони: "Триста піддонів - по тридцять штук на людину. 23 градуса морозу - дерево сире, мерзле. Сказали: "Треба. Не зіб'єте - поїдете в дисциплінарний ізолятор".

А товариш Павла, за його словами, два з половиною роки відпрацював на стрічковій пилорамі.

"У нього підійшла пільга - БМ, "більш м'яке покарання", переведення на поселення. Йому друзі позичили триста доларів - в адміністрації сказали, що мало. Написали на нього рапорт за якусь дурницю, і він не пройшов комісію", - каже Павло.

Середня зарплата в українських колоніях становить 400 гривень. З неї відраховуються витрати на утримання ув'язненого в колонії - харчування, послуги ЖКГ, постільну білизну та інші, а також аліменти і компенсацію завданої їм шкоди.

Гарантований мінімум коштів, якими може розпоряджатися ув'язнений в колонії, - це 15 відсотків від зарплати. Однак в реальності у більшості за згодою самих засуджених їх переводять на неоплачувану працю, підтверджує слова колишнього ув'язненого Олександр Букалов, голова правозахисної організації "Донецький Меморіал", член Комісії з питань попередження катувань при президенті.

"Бувають випадки, коли людина, як нам повідомляють самі засуджені, пише заяву, що він хоче працювати без оплати. Це виглядає не дуже дивно, якщо знати, що для того, щоб отримати умовно-дострокове звільнення, в'язень має бути слухняним, мати заохочення, і йому кажуть: ти зможеш отримати УДЗ, якщо погодишся написати таку заяву. У засудженого є стимул. Йому можуть пояснити, що можуть заплатити йому триста гривень, але за утримання все одно віднімуть 250: ти або будеш працювати безкоштовно за УДЗ, або будеш отримувати 50 гривень на місяць і сидіти зайвих півтора року", - зазначив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Заради волі в українських в'язницях засуджені працюють понаднормово та безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути