субота, 17 серпня 2013 13:54

Занедбане місто і хороми мера - екскурсія по Макіївці
26

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Гімн Макіївки стверджує, що вона - перлина Донбасу, так само це місто Донецької області називають кузнею кадрів. Це мала батьківщина голови Ради міністрів АР Крим Анатолія Могильова, його покійного друга Василя Джарти, і багатьох інших успішних українських політиків.

Gazeta.ua пропонує екскурсію по центральній частині Макіївки.

Перше, що бачиш при в'їзді в це місто - будівля згорілого ЦУМу, асфальт навколо якого рясно заріс травою. Пожежа сталася ще в 2008 році, але до цих пір біля універмагу стирчать скелети згорілих дерев. Заріс багаторічною зеленню і колишній фонтан навпроти ЦУМу. Уздовж Макшосе (траси, яка зв'язує Донецьк з Макіївкою), пориті ямами тротуари і відкриті люки.

Фасади деяких багатоквартирних будинків по головній вулиці - ім. Леніна містять попереджувальні написи: "Обережно, небезпечна зона". Покриття головної вулиці вже майже без ям. Але все-таки поступається за якістю паралельної магістралі - вулиці Островського. Рівна дорога веде прямо до маєтку Олександра Мальцева. Це міський голова "української кузні кадрів" і він не змінюється в Макіївці вже 13 років.

Маєток Мальцева обнесено парканом і забезпечено охороною. Кажуть, сім'я міського голови проживає в декількох будинках, два з яких виходять фасадами на вулицю Соціалістичну. Заради того, щоб відокремитися від простих смертних, мер перегородив вулицю і зробив її тупиковою.

Вихід на тупикову частину цієї вулиці мають ще кілька вілл. В одній з них проживає Юрій Хомутинник - батько народного депутата Віталія Хомутинника. Про старшого Хомутинника місцеві жителі кажуть, що він був мільйонером задовго до приходу сина в політику. Ще в одному з елітних будинків проживає Олександр Гулий - депутат міської ради м. Макіївки.

Кажуть, на території володіння Мальцева є басейн і великий сад, але через паркан цих подробиць не розгледіти. Є у Мальцева є тенісний корт. А біля входу на момент візиту Gazeta.ua були припарковані "Мерседес", "Лексус" та два "Фольксвагена".

У Макіївці багато віддалених і обділених увагою влади районів - наприклад, район Совєтський, дорога куди займає більше двох годин автобусом. Але розруха панує в Макіївці навіть у її серці - Центрально-міському районі. Навіть більше - в мікрорайоні, де живе Олександр Мальцев. Буквально через дорогу від "елітної" частини Ново-Калинове, займаної мером і його друзями, люди скаржаться на відсутність води, неосвітленість вулиць і відсутність громадського транспорту після 18.00. У селищі нещодавно відреставрували пам'ятник воїнам, які звільняли Макіївку. І тепер фігура солдата красується на тлі закритої і знищеної при мері Мальцева школи.

Найбільш презентабельний вигляд в Макіївці мають території, що належать двом макіївським коксохімзаводам - ці діючі підприємства знаходяться у власності московського олігарха Нусенкіса. По-сусідству з заводами господар спонсорує церкви та сквери.

Радянська спадщина у вигляді палаців, стадіонів і парків стала абсолютно непридатною. Особливо погіршило ситуацію закриття заводу-гіганта імені Кірова.

У місті не збереглося жодного стадіону, жодного кінотеатру. А нетрі починаються вже в декількох сотнях метрів від міськради.

В одній з таких "трущоб", колишньому гуртожитку заводу імені Кірова на вулиці Грузькій звільнені працівники заводу і їхні діти з онуками живуть без душових кімнат, без газу, в антисанітарних умовах. При цьому гуртожиток знаходиться на балансі міста і мешканці платять за проживання. Віддають за кімнату близько 18 кв. метрів 200 гривень влітку і до 800 взимку, оскільки опалюються електрикою.

За інформацією Макіївської податкової, серед макіївчан в нинішньому році 15 осіб задекларували доходи понад 1 мільйон гривень. У результаті бюджет міста отримав 2,7 млн.грн. податку з доходів фізичних осіб. Так само торік Макіївка отримала 115 млн субвенцій з державного бюджету.

Прості макіївчани не в курсі, на благоустрій яких об'єктів витрачається місцевий бюджет. Відомо тільки, що в поточному році 900 тисяч гривень було виділено місцевою владою на ремонт фонтану біля будівлі мерії. До дня міста, який Макіївка відзначить вже через тиждень, цей об'єкт обіцяють завершити. Поки ж фонтан обнесений парканом. Заглянувши за огорожу, можна побачити, що фонтан є бетонне полотно, в якому є кілька отворів для води і ніяких архітектурних надмірностей.

Два роки тому з ініціативи особисто Олександра Мальцева чималі бюджетні гроші були витрачені на сумнівний з точки зору естетики символ міста. Пофарбовану в бронзовий колір бетонну фігуру мускулистої жінки з зірками над головою назвали пам'ятником "Славте Макіївку!". У той час як на пам'ятник великому земляку - кінопромисловцю Ханжонкову коштів у міста поки не знайшлося.

Напередодні останніх виборів міського голови в 2010 році Олександр Мальцев пообіцяв, що Макіївка при ньому нарешті увійде до числа 50 кращих для життя міст України. Але торік Макіївка потрапила до трійки найгірших.

Зараз ви читаєте новину «Занедбане місто і хороми мера - екскурсія по Макіївці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

104

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути